Hopp til innhold

Soling sunnest midt på dagen

Stikk i strid med tidligere råd - det er midt på dagen, når sola står høyest på himmelen, du bør sørge for å få sol på kroppen. Selv om det er da faren for å bli brent og få hudkreft er størst, er det likevel i timene rundt klokka 1200 du har best av solstrålene.

Solbading
Foto: Digital Vision

Oppfordringa kommer fra seniorforsker Johan Moan ved Radiumhospitalet. Han har i forsøk målt hvordan kreftfaren fra solstrålene varierer med tida på dagen, og samtidig undersøkt når på dagen kroppen tar opp D-vitamin fra sola mest effektivt. Det viser seg at midt på dagen får vi mest både av UVA- og UVB-stråling. Ut over ettermiddagen, når sola står lavere på himmelen, synker mengden med UVA-stråler. Det er disse som kan gi oss dødlig føflekkreft. Men UVB-strålinga, som gir oss D-vitamin, synker enda mer. Altså har du lite nytte, men relativ høg kreftfare, om du soler deg fra 15-, 16-tida og utover, mens differansen mellom fordel og ulempe er minst rundt klokka 12.

Hvorfor D-vitamin?

- Det er mye spennende forskning som viser at D-vitamin gir bedret overlevelse av kreft, sier Mona Stensrud, som er rådgiver i Kreftforeningen. I tillegg viser Johan Moan til forskning som slår fast at D-vitamin forebygger mot indre krefttyper.

- En omfattende amerikansk studie viser at menn som fikk mye sol i barndommen og ble solbrente da, har mindre sjanse for å få prostatakreft senere i livet.

Om nordmenn sørget for å få dobbelt så mye sol, ville vi kanskje fått dobbelt så mange, altså 250 flere, dødsfall som følge av føflekkreft. Men samtidig ville vi etter all sannsynlighet spare 3000 liv i året som nå går tapt av indre kreftformer.

Unngå å bli brent

Moan oppfordrer oss til å oppholde oss 10-15 minutter i sola midt på dagen.

- Det er passelig nå på forsommeren, så kan vi øke på litt etter hvert som vi blir brunere utover sommeren og tåler mer sol før vi blir brent. 10 - 15 minutter på denne tida av året tåler de aller fleste uten å bli brent.

Moan ber oss også droppe solkremen i denne korte solingsperioden. De fleste solkremer stopper nemlig UVB-strålene som gir oss D-vitaminen.

Delvis støtte fra Kreftforeningen

- Ingen har vondt av litt sol midt på dagen, sier Stensrud i Kreftforeningen, men understreker at det ikke er mange minutter som skal til for å få dekket det som fra offisielt hold er anbefalt D-vitamindose. Moan mener riktignok at denne anbefalte dosen er altfor lav.

- Vi kan aldri få for mye D-vitamin fra sola. 25 til 30 minutter i sola midt på dagen en midtsommerdag gir oss D-vitamin tilsvarende 300 ml med tran, altså nesten en hel flaske. Da sier det seg selv, når anbefalt dose er en spiseskje med tran om dagen, at man ikke skal være mange sekunder i sola for å få den anbefalte dosen. Men den dosen er altfor liten, det er det mye ny forskning som viser.