NRK Meny
Normal

Slank med suppe

Hvordan holder man seg mett lenger? Suppe er svaret!

Biffsuppe
Foto: Frank Bjarkø / NRK

Kylling, ris, grønnsaker og vann. Kylling, ris, grønnsaker og vann. Samme rett? Samme virkning på kroppen? Ikke nødvendigvis. Kjører du alle disse ingrediensene gjennom en blender før du fortærer dem kan du nemlig holde deg mett atskillig lenger enn hvis du inntar dem på tradisjonelt vis.

Slank med protein

Mett dobbelt så lenge

BBCs firedelte slankeserie tok i tredje episode tak i temaet suppe og metthet. Kort fortalt: Heimevernssoldater ble brukt som forsøkskaniner. Det ene laget fikk tidligere nevnte rett servert på "vanlig" måte, mens det andre laget fikk det miksa sammen til en tykk suppe. Etterpå dro de ut for å trene.

Målinger av testpersonenes magesekker viste at det laget som hadde inntatt maten i suppeform beholdte maten i magen omtrent dobbelt så lenge som de som hadde spist tradisjonelt.

Det som skjer rent fysiologisk er at vann som drikkes separat først utvider magesekken. Så går det kjapt rett gjennom systemet og etterlater seg små biter av mat. Dette gjør at magesekken krymper igjen.

Når vannet mikses inn i maten holdes suppa i magesekken lenger, og fordøyes saktere.

Video nsps_upload_2010_1_28_15_41_2_649.png

Nettmøte om slanking 15.01

Nettmøte om slanking 08.01

Kjerringråd som virker

Magnus Strømmen er sykepleier ved overvektssenteret på St. Olavs Hospital, og forklarer hvorfor dette gjør at appetitten holdes nede.

- Nervecellene i magesekken er følsomme for strekk. En utspilt magesekk signaliserer til hjernen at den har bra med føde. Finner man kost som ligger lenger i magen kan man holde lenger på en metthetsfølelse. Uten nødvendigvis å fylle på med masse kalorier.

Strømmen sitter på flere tips for å døyve sultfølelsen. Tradisjonelle kjerringråd som å spise sakte er slett ikke uten substans.

- Når man spiser utløser man en kaskade av hormoner fra mage og tarm. Disse trenger tid for å virke opp til hypothalamus som er appetittsenteret i hjernen. Spiser vi for fort rekker ikke hormonene å si fra om at nok er nok.

Video nsps_upload_2010_1_28_15_37_47_648.png

Hver uke i januar kommer Schrödingers Katt med forslag til effektiv slanking. Alle forslagene er fundert i vitenskap og virkningen er dokumentert effektiv.