Hopp til innhold

Pilleroboten

En plastkapsel, drøye to ganger en cm, med et lite gjennomsiktig vindu i den ene enden. Dette er en mikrorobot, med kameralinse, sammenleggbare bein og et plastskall fullpakket av avansert mikroteknologi.

Pillerobot

Hør Guro Løseths intervju med Sintef-forsker Geir Jensen.

Den kan saumfare kroppens indre hulrom og oppdage sykdommer som så vidt er begynt å bryte ut. I tillegg til å gjøre hverdagen mye lettere for både leger og pasienter. Pilleroboten er en mikrorobot designet for å undersøke tarmsystemet vårt. Den lille plastkapselen på drøye to ganger én cm vil i fremtiden erstatte ubehagelige kikkertundersøkelser, og gjøre diagnostisering av tarmsykdommer mye mer presis. Mikroroboter og instrumenter er framtidas våpen i kampen mot kreft, hjerte- karsykdommer og infeksjoner.

Lett å svelge

Pilleroboten er glatt og lett og svelge, men når den har sklidd litt ned i systemet folder den ut noen små bein som likner mest på beina til en stor bille. Beina gjør at legene som sitter på utsiden og følger med kan styre farten og retningen på roboten mens den kravler gjennom tarmene, og sender bilder trådløst ut til en skjerm gjennom det lille kameraet som sitter i den ene enden. Dersom den ser noe som kan være et tegn på kreft, kan legene stoppe roboten eller få den til å rygge tilbake så de kan kikke nærmere.

Også biopsi

I tillegg til kamera har mikroroboten innebygget ultralyd og bio- og dna-sensorer, som gjør at den kan oppdage forandringer i tarmvevet, og den bærer med seg tang og kniv som kan brukes til å ta biopsi. Vevsprøvene tar den med seg ut til legene for tradisjonell analyse.

Kan også undersøke tynntarmen

En annen stor fordel er at den kan undersøke hele tarmsystemet, også tynntarmen. Tynntarmen er svært vanskelig å undersøke med de metodene man har tilgjengelige i dag. Kun røntgen og MR brukes på delen av tarmen, og for å stille sikker diagnose må man faktisk åpne opp tynntarmen. Derfor er kreft i denne regionen ekstra vanskelig å oppdage tidlig. Den nye mikroroboten kan imidlertid kravle seg gjennom alle meterne med tynntarm og ta bilder og vevsprøver også her.

Det vil si når den er ferdig utviklet i 2010.