NRK Meny
Normal

Oppblåsbart hotell i rommet

Om sju år skal verdens første romhotell stå ferdig. De to første modulene er allerede skutt opp og nå jobbes det intenst for å gjøre den oppblåsbare romstasjonen klar til å ta imot de første gjestene.

Genesis 1
Foto: Bigelow Aerospace

Frister det med en tur til verdens første romhotell? De to første testmodulene er skutt opp i rommet og allerede om sju år kan du bli blant de første gjestene i den oppblåsbare romstasjonen.

Den to delen utgjør en tredjel av størrelsen til den planlagte private romstasjonen til milliardæren Robert T. Bigalow. Da NASA ikke ville bruke de oppblåsbare delene for å bygge ut den internasjonale romstasjonen (ISS), overtok han prosjektet.

Byggingen i rute

Det oppblåsbare materialet er lett og sparer plass ved oppskyting. Det gir også turistene god beskyttelse mot stråling og skrotrester i verdensrommet.

En planlagt oppskyting av en tredje modul neste år, er foreløpig stanset, men romhotellet er i følge nettsiden fortsatt i rute til å stå ferdig i 2015.

- Faktisk kan det hende at vi ligger foran tidsplanen, sier Bigelow som regner med å bruke 500 millioner dollar av sine egne penger på å realisere drømmen sin.

SE LENKE: Bigelow aerospace

Mangler romskip

Til tross for at romstasjonen er i rute, vet ennå ikke milliardæren hvordan han skal frakte turistene opp i rommet.

- Jeg har hele tiden vært klar over at vi kan ende med å ha et reisemål, men må vente på utviklingen av en billig og tilgjengelig transportmåte.

For å skaffe dette har Bigelow lovet en dusør på 50 millioner dollar til de som klarer å gjennomføre to bemannede romreiser før 10. januar 2010 med fem personer om bord.

Flere romentreprenører

Virgin Galactic  er selskapet som skryter av å være lengst framme på kommersielle romreiser. Med tre dagers trening i bagasjen og en billett til en drøy million norske kroner, tilbyr de å fly folk ut til grensen mot verdensrommet, dvs omlag 100 km opp i lufta. Der vil passasjerene få kjenne på vektløsheten i minst seks minutter mens de faller tilbake til jorda.

SE: Snart klart for kommersiell romturisme

Litt dyrere og halvparten så kort periode i vektløshet får du dersom du velger det europeiske selskapet EADS Astriums rakettprosjekt. 1,5 millioner må du bla opp for 3 minutters vektløshet.

Men det blir ikke en ordentlig romreise før du har tatt en sving innom månen. Selskapet Space Adventures  som allerede i dag formidler romreiser til den internasjonale romstasjonen, lover å sende deg i bane rundt månen for en halv milliard kroner. De sier ikke noe om når du kan regne med å få reise.