Nytt Facebook-virus sprer seg raskt

Hvis du får en mistenkelig lenke fra en av kontaktene dine i Facebooks chattevindu, bør du la være å trykke på den.

Facebook

Facebooks talsmann ber brukerne tenke seg om før de klikker på lenker de ikke vet hva er.

Foto: LEON NEAL / Afp

Det som kan være et nytt virus, sprer seg nå i stor fart på nettstedet.

Lenker med et noe uklart innhold har i dag spredd seg med stort tempo på Facebook, uten at man så langt vet konsekvensene.

Jan Fredriksson

Jan Fredriksson, Facebooks talsperson i Norden.

Foto: Privat

Talsmann for Facebook, Jan Fredriksson, var ukjent med angrepet da NRK.no tok kontakt, men sier Facebook er i gang med å finne ut omfanget på angrepet.

– Bruk godt nettvett

I mellomtiden oppfordrer Fredriksson brukerne til å ta med seg godt nettvett, og ikke ta noen sjanser.

– Tenk før du klikker. Får du en slik lenke, bør du klikke på menyvalget i chat-vinduet og velge ‘rapporter som spam’ i menyen, sier Fredriksson til NRK.no

Facebooks teknikkavdeling tar av seg alle typer anmeldelser om mistenkte brudd mot Facebooks regler, inkludert anmeldelser om eventuelle virus.

«Vinn hete Apple-produkter»

Trykker du på lenken, sendes du til en produktside for Apple, der du tilsynelatende kan være med i konkurranse om en iPhone, iPad eller Macbook Air. Det er ikke kjent hva som skjer om du registrerer seg på nettsiden.

Facebook-spam

Hvis du trykker på lenken kommer du inn på denne produktsiden for Apple. Hva som skjer dersom du registrerer deg er ikke kjent ennå.

Foto: Skjermdump / NRK


Jan Fredriksson forteller at de tar alle angrep svært seriøst.

– Jeg har ingen konkrete tall på hvor ofte slike angrep forekommer, men Facebook er ofte trukket frem som et sted der sikkerheten for brukeren er størst. Alle brukerne er på Facebook med sin ordentlige identitet, noe som trolig bidrar til å minimere brudd mot regelverket vårt.

– Ondsinnede nettsteder

Snorre Fagerland, virusanalytiker i Norman, sier at de jobber med saken, og prøver å kartlegge hvor utbredt det er. Han sier lenkene som nå spres på Facebook kan være skumle.

– De første rapportene vi har fått tyder på at folk kan ende opp på såkalte ondsinnede nettsteder som prøver å bryte seg inn på PC-en, og hvis de klarer det er det en viss fare for at du selv begynner å delta med å sende lenker på Facebook.

Fagerland sier det antakeligvis ikke er et virus, men en trojaner som sender spam.

– Jeg har sett denne typen spam tidligere, og veldig ofte ender det med at man må godta et slags abonnement, gjerne gjennom mobilen, og det kan være veldig dyrt, sier Fagerland til NRK.no.

– Vær mistenksom

Fagerland sier det virker som mange i Norge har sett disse lenkene. De har ikke fått mange henvendelser om problemet fra andre land.

Han mener noen folk er litt for lettlurte på internett.

– Generelt sett bør man være vanlig mistenksom. Man bør aldri ta en melding for god fisk. Ofte kan man også høre det i ordlyden på meldingen. Hvis man lar være å klikke, så er man trygg.