Hopp til innhold

Norsk teknologi til månen

India skyter i natt opp sin første romsonde - Chandrayaan-1. Ombord i prestisjeprosjektet er elektronikk utviklet og bygget i Norge.

Utskytingssted Chandrayaan, India
Foto: Indian Space Organization/HO / AP

India er førstereisgutt til månen, og det er knyttet mye prestisje til denne oppskytinga. Dette er nemlig det første store samarbeidet mellom India og den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

Månefartøy på hindu

Chandrayaan, som betyr månefartøy på hindi, skal skytes opp fra Sriharikota i Sør-India og måneferden skal ta 5 dager. Sonden skal blant annet samle inn data for et tredimensjonalt kart over månens overflate. I tillegg skal romsonden studere hvilke mineraler som finnes på og like under måneoverflaten. Inderne håper også å kartlegge forekomster av helium-3 på månens overflate.

Norsk elektronikk

For norske romfartsentusiaster er det kanskje mest gledelig at sonden har norsk elektronikk ombord. Instrumentet Spectrometer Infrared 2 (SIR-2) skal kartlegge sollyset som reflekteres fra måneoverflaten i det nær infrarøde spektralområdet. Teknologien som styrer SIR-2 er utviklet av ingeniører og forskere ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitet i Bergen.

Se: Norsk teknologi til månen

Norske forskere spente

- Klart vi er spente på hvordan dette går, men jeg tviler på at vi holder oss våkne i natt, sier førsteamanuensis Kjell Brønstad ved instituttet. Kolleger av ham har vært på uttesting av utstyret i India, men den siste tida er det først og fremst tyske ESA-forskere som har vært i India. – Vi har levert fra oss instrumentet til India og er vel nå i den fasen at vi ikke kan gjøre så mye mer. Håper bare utskytingen går bra, sier Brønstad.

Kvantesprang

Chandrayaan-1 skytes opp i natt
Foto: AP Photo / AP

Selv om nattas oppskyting er Indias første steg mot månen, har nasjonen rike romfartstradisjoner. Det startet helt tilbake til 1963 da landet skjøt opp sin første rakett fra Thumba i Kerala. Tyngden på raketten da var 9 kilo.

Chandrayaansonden er betraktelig tyngre – hele 1300 kilo og representerer et kvantesprang i romfartsteknologi. Nå har India ambisjoner om å lande folk på månen innen 2015.

Månelanding innen 2015

For India, som er en av Asias stormakter, ønsker å knappe inn på forspranget Kina fikk med sin Chang’e og Japans Selene probe. I tillegg til bemannet månelanding innen 7 år, vil de sende en robotrakett til Mars innen 2012 samt bygge en månekoloni innen få år.

Les informasjon fra ESA: Vellykket oppskyting av romsonde