Hopp til innhold

Nå kommer e-boka – igjen

For snart ti år siden ble e-boka forsøkt lansert her til lands, uten at publikum ble overbevist. Nå er den tilbake, og denne gangen er troen på suksess større.

Amazon Kindle 2.0, lesebrett
Foto: MARIO TAMA / AFP

Allerede i 2000 introduserte forlaget Aschehoug oss for e-boka; et elektronisk brett som skulle revolusjonere lesehverdagen og erstatte papirbøkene med nedlastede datafiler.

– Jeg tror ikke at Aschehoug visste hva de gjorde. De var altfor tidlig ute, sa Terje Hillesund ved Institutt for mediefag ved den daværende Høgskolen i Stavanger til Kulturnytt i 2002 .

Ingen eselører

Teknologivante kulturforbrukere har i lang tid vært vant til å forholde seg til datafiler i stedet for fysiske objekter når de skal se film og høre musikk. Men bøkene har til nå aldri hatt noe godt digitalt alternativ, noe som er i ferd med å endre seg.

SE: Tekno: E-boka - hva er fordelen?

Snart ti år etter første forsøk, er e-boka nå i ferd med å etablere seg her til lands. Siden sist har skjermene blitt bedre og mer behagelige å se på, samtidig som det er naturlig å tro at forbrukerne har blitt mer fortrolige med ny teknologi. Og fordelene er utvilsomt til stede:

Lettere og billigere

– Før pleide jeg å ha med meg et lass av bøker når jeg var ute og reiste. Nå laster jeg bare alt jeg vil lese av aviser og bøker ned til denne her, sa teknologifantasten Carl Størmer til P2s mediemagasin Kurer tidligere i vår.

Dingsen han snakker om er en Amazon Kindle, avbildet nedenfor.

Elektronisk bok
Foto: Mark Lennihan / AP

Forfatter og professor Jon Bing mener papirbøkene er på vei ut, enten vi liker det eller ikke. – Det nye tilbudet er ytterligere et skritt på veien mot et samfunn uten bøker i papirformat. Etterhvert vil bibliotekene også forsvinne slik vi kjenner dem i dag, sa han til FBI i vinter.

En digital leseplate veier mindre enn en fyldig pocketbok, men rommer et helt bibliotek.

Jon Bing

Aldri mer refusert

Carl Størmer mener e-boka vil revolusjonere bokbransjen og tvinge både forlag, forfattere og lesere til å tenke nytt. Det kan for eksempel bli langt vanligere at forfatterne selv gir ut sine egne bøker via internett uten at verken forlag, trykkeri eller bokhandel involveres.

Astrofysiker og forfatter Eirik Newth går med slike planer:

– Jeg skriver på en bok nå som vil bli tilgjengelig som gratis nedlastbar PDF-fil og vil bli mulig å trykke opp for de som ønsker en papirutgave. Jeg skriver ikke for å tjene penger, men for å bli lest. En e-bok er ikke begrenset av opplag og lagerplass, og den vil alltid være tilgjengelig for nye lesere, sa han til Kurer i mars.

HØR: Kurer 134: Nå kommer e-boka!

Uviss utvikling

I programmet hører du også at det er uklart hvordan bransjen vil imøtekomme den teknologiske utviklingen. Forlag som Cappelen Damm og Samlaget har startet direktesalg av nedlastbare, digitale bøker, mens Aschehoug og Gyldendal begge stiller seg avventende foreløpig.

Da e-bøkene ble spådd å komme for fullt for ti år siden, holdt bokleserne seg på sidelinjen og prosjektet floppet. Det gjenstår å se hvordan det går denne gangen.

Er du åpen for å erstatte de fysiske bøkene med e-bøker? Bruk kommentarfeltet nedenfor!