Hopp til innhold

Advarer mot falsk e-post

– Ikke svar på e-post som spør etter sensitive opplysninger, råder eksperter deg. Stadig flere stjeler penger fra deg med falsk e-post.

e-post
Foto: cryssfotos

Såkalt phishing eller fisking etter sensitiv informasjon har eksistert lenge, men nå har tyvene blitt smartere. Eksperter råder deg til å aldri gi bort sensitiv informasjon på e-post.

Se ukas sending: Tekno, Schrödingers katt 16. nov 09

Digital snoking

Det er ikke lenger snakk om e-post med dårlig engelsk og et ukjent firmanavn som hevder du har vunnet en pengesum og derfor må gi dem kontoopplysningene dine.

Hans Marius Tessem i NorSiS

Hans Marius Tessem i NorSIS advarer mot såkalt phishing i Tekno.

Foto: NRK

– De som fisker etter sensitiv informasjon har dessverre blitt smartere. Nå kommer e-postene på god engelsk og god norsk. Derfor er det vanskeligere å gjennomskue dem, sier Hans Marius Tessem fra Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) i sin serie om datasikkerhet i Tekno på NRK 2.

NorSIS får stadig rapporter om at folk har fått frastjålet sensitive opplysninger kun ved å svare på e-post fra det de tror er seriøse bedrifter.

Falsk e-post

– De kan foreksempel utgi seg for å være IKA eller finn.no og be om konto- og personnummer. Når du har gitt dem det, kan de stjele penger fra deg, sier Tessem fra NorSIS.

Datasikkerhet: Fishing

Derfor NorSIS oss til å aldri svare på slike e-poster konsekvent. NorSIS er en del av regjeringens satsing på informasjonssikkerhet i Norge. De jobber for at informasjonssikkerhet skal bli en naturlig del av hverdagen, gjennom å opplyse om hva phishing er og hvordan slike digitale snokere arbeider.

Spiller på frykt

– De som driver med phishing spiller ofte på frykt eller glede. Enten trenger de kontoopplysningene dine fordi de hevder noen har stjålet fra kontoen din eller fordi de vil sette over et beløp du har vunnet, sier Tessem.

Han påpeker at ingen bank eller seriøs bedrift vil spørre om slike opplysninger på e-post. Det har de ikke lov til.

– Med en gang du får en slik e-post, bør rødlampene ringe, påpeker Tessem.

Mange svarer ikevel på e-posten fordi man føler seg forpliktet til å svare selv om de ikke gir bort sensitiv informasjon. Det mener Tessem du slettes ikke bør gjøre.

– Da vet tyvene at e-postadressen din er aktiv og vil fortsette og sende deg slik type post til du til slutt biter på, sier Tessem i Tekno.

Datasikkerhet: Passord

Se innslagene om datasikkerhet her:

Datasikkerhet: iPOD og minnepinner

Datasikkerhet: Passord

Datasikkerhet: ID-tyveri

Tekno Datasikkerhet

Hans Marius tessem gir råd om datasikkerhet i Tekno på NRK 2 klokka 21.30 hver mandag.

Foto: NRK