Hopp til innhold

Leteaksjon mistet undervannsrobot

Ekspedisjonen som skulle lete etter den britiske polarhelten Ernest Shackletons skip «Endurance» har måttet gi opp søket. Endurance sank i havet ved Sydpolen i 1915. Nå har i stedet Endurace fått selskap på havets bunn.

Endurance synker

KNUST OG SLUKT AV ISEN: Mannskap og hunder kunne bare se på at Endurance ble knust og slukt av isen ved Sydpolen 21. november 1915.

Foto: Frank Hurley

Forskerne på det Sør-Afrikanske polarforskningsskipet S.A. Agulhas II hadde som mål å finne restene av et stykke polarhistorie.

Nå har de måttet gjøre vendereis før de selv kunne blitt fanget av isen.

Ekspedisjonsleder Mensun Bound er selvfølgelig skuffet.

– Shackleton beskrev området Endurance sank i 21. november 1915 som «den verste posisjonen i det verste havet som finnes.» Nå har også vi fått oppleve forholdene.

Marinarkeolog Mensun Bound

EKSPEDISJONSLEDEREN SKUFFET: Mensun Bound er skuffet over resultatet, men glad ekspedisjonen har bidratt til å kaste nytt lys på Shackleton og hans polarhistorie.

Foto: Weddel sea expedition 2019

Agulhas II klarte å komme seg fram til posisjonen hvor Shackleton og mannskapet hans måtte se skipet sitt bli knust og slukt av isen. Likevel gjorde stadig dårligere værforhold at selv et toppmoderne polarforskningsskip som Agulhas II fikk problemer og måtte berge seg ut av området.

Mistet undervannsrobot

I søket har ekspedisjonen brukt en autonom undervannsfarkost (AUV) av typen Hugin. Disse er utviklet av Kongsberg Maritime og regnes for å være verdens beste i sitt slag.

Den norske undervannsroboten Hugin fant ubåten

NORSKPRODUSERT UTSTYR: Hugin er Kongsberg Maritime sitt flaggskip og er en autonom undervannsfarkost.

AUV'en var på siste etappe av oppdraget da den kom inn under et enormt isflak og forskerne mistet kontakten med den. Om den hadde fått gjort opptak av restene av Endurance på havbunnen vet man ikke. Tross iherdige forsøk klarte ikke ekspedisjonen å berge farkosten før de måtte forlate området, sier ekspedisjonens talsmann Mark Antelme til NRK.

AUV'en lider med andre ord samme skjebne som Endurance og hviler nå på 3000 meters dyp i Weddelhavet.