NRK Meny
Normal

Epost-lekkasje fyrer opp under klimadebatten

Klimaskeptikerne har fått ny ammunisjon etter et datainnbrudd ved klimaforskningsenheten ved University of East Anglia i England. Hva avslører 1000 stjålne eposter som er skrevet av verdens ledende klimaforskere?

Orkanen Bill treffer land
Foto: Tim Krochak / AP

Eystein Jansen

Eystein Jansen, klimaforsker ved Bjerknessenteret i Bergen.

Hør debatten mellom Kvalheim og Jansen samt Nina Kristiansens kommentar.

Hackere har brutt seg inn i en dataserver ved et anerkjent klimaforskningsinstitutt i England og lagt ut på internett nærmere ett tusen private eposter fra klimaforskere.

Korrespondansen avslører at en mektig elite av klimaforskere bruker skitne triks for å holde kritikere nede, mener klimaskeptikerne.


- Sludder, sier Norges fremst klimaforsker, som også har fått privat epost lagt ut på internett.

I

Olav Martin Kvalheim

Olav Martin Kvalheim, kjemiprofessor UiB

Ingen vet egentlig om det er et datainnbrudd, eller om det er en varsler på innsiden som står bak. Like fullt havnet ikke mindre enn 160 megabyte med private eposter og dokumenter, skrevet av verdens fremste klimaforskere, på nettet.

Enkelte eposter er krydret med nedvurderende karakteristikker av kjente klimaskeptikere. I ett tilfelle blir en skeptiker omtalt som idiot, mens en annen epost kan leses som en innrømmelse av at forskeren har trikset med statistikken. Og da for å få en graf til å vise en kraftig temperaturøkning.

Nina Kristiansen og Anne Synnevåg

Nina Kristiansen (til høyre) er redaktør av forskning.no og ble bedt av programleder Anne Synnevåg om å kommentere debatten mellom Kvalheim og Jansen.

Foto: Ivar Grydeland / NRK