Hindrer rynker med solkrem

Kosmetikkgigantenes anti-rynkekremer har ofte solkrem som sin viktigste ingrediens. 

Vintersol
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Ifølge reklamen skal kosmetikken gi oss ung hud og silkemykt hår, men forbrukernes eneste garantist for virkningen til produktene, er industrien selv. Det finnes heller ikke felles retningslinjer for testing og utprøving av produktene. Forbudet mot villedende markedsføring er det beste vernet vi forbrukere har mot å blir lurt trill rundt av oppfinnsomme produsenter.

Solbeskyttelse mot aldring

Vitenskapen har bevist at solskader er en av de aller viktigste årsakene til rynker. Derfor er det fullt lovlig for kosmetikkindustrien å selge oss dyre anti-rynkekremer som i hovedsak kun består av solkrem.  

- Dette overrasker meg, sier Lesley Regan. Hun er professor, lege og middelaldrende kvinne. Derfor interesserer hun seg spesielt for mangelen på krav og utprøving i kosmetikkindustrien. Regan ønsker seg et baderomsskap fullt av produkter som er like effektive og gjennomprøvde som medisinene hun skriver ut til sine pasienter.  

Men det målet er langt unna. Per i dag finnes ingen felles standard for utprøving og testing av produkter i kosmetikkindustrien. Hvert eneste selskap lager sitt eget regelverk. Dermed er det så godt som umulig for forbrukerne å finne ut på egen hånd om produktene virker eller ikke.   

Tester vitenskaplig

I kveldens dokumentar i Schrödingers katt bruker Regan, vitenskaplige metoder for å etterprøve effekten av en rekke produkter. Slike tester er ikke påkrevd før produkter blir lagt ut på markedet. Industrien må i stedet sørge for at produktene deres ikke er for effektive. Dersom kosmetikk virker for godt, risikerer den nemlig å ende som legemidler.

- Et vanlig triks i mange bransjer er å bruke lange ord som høres vitenskaplige ut imponerende ut. Folk blir dermed lurt til å tro at produktet må være bra, sier Regan og legger til at selv hun ofte har problemer med å forstå hvorfor og hvordan produktet påstås å skulle virke.

Solkrem til nattebruk

Iblant blir det likevel avslørt at bransjen har lovt for mye. For en tid tilbake måtte en nattkrem med påstått rynkedempende effekt trekkes fra markedet. Årsaken var at solkrem var den viktigste ingrediensen i kremen, og det mente myndighetene var et lite relevant virkestoff i en nattkrem.  

I dokumentaren tester Regan også hårprodukter, for å finne ut om det virkelig er noen forskjell mellom de ulike produktene på markedet eller om det hele er et reklamestunt. 

Har du spørsmål? Se BBCs hjemmeside for mer informasjon