Hopp til innhold

Knakk koden for å finne liv

Da forskerne studerte planeten HD189733b gjennom Hubble-teleskopet, fant de også løsningen på hvordan de skal klare å finne liv ute i verdensrommet.

Hubbleteleskopet
Foto: NASA / AFP

For aller første gang har romforskere nå klart å identifisere et organisk molekyl på en annen planet.

Det skjedde da Hubble-teleskopet studerte den fjerne planeten HD189733b som ligger i konstellasjonen Vulpecula, 63 lysår fra jorda.

Der beviste forskerne at lys som har passert gjennom denne planetens atmosfære inneholder spor av metan, karbonmonoksid og vanndamp. Dette er molekyler som alle er nært forbundet med livet her på jorda.

- Kan nå lete etter liv

- Dette er starten på noe veldig morsomt, sier astronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard . Han er svært begeistret over den nye oppdagelsen og tror den vil lede til en helt ny tidsæra innen romforskningen.

- Nå kan vi begynne å lete etter bestemte kjemiske stoffer i andre planeters atmosfærer. I det øyeblikket vi finner vanndamp, fritt oksygen og gjerne også metan, har vi et sterkt, sterkt bevis for at der finnes det livsformer, mener han.

Røed Ødegaard har liten tro på at vi vil finne levende vesener på planeten HD189733b. Årsaken er at planeten er svært varm. Overflatetemperaturen på den fjerne kjempen er hele 700 grader. Det er langt varmer enn det vi i dag regner som beboelig.

- Vil finne liv om få år

Knut Jørgen Røed Ødegaard

Knut Jøre Røed Ødegaard

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Kjendisastronomen mener likevel at det bare er et tidsspørsmål før vi vil klare å finne liv flere steder i verdensrommet.

- Vi vet jo ikke hvor vanlig det er med livsformer ute i universet, men i løpet av de nærmeste årene vil vi studere et utall av ulike planeter, og hvis livet er sånn nogen lunde jevnt fordelt i verdensrommet er det gode sjanser for at vi vil finne liv på en annen planet løpet av i løpet av de nærmeste 15 årene, slår han fast.

SE: Knakk koden for liv på planeten HD 189733b

Planeten HD189733b
Foto: NASA