NRK Meny
Normal

Tenner på Timberlake

Staben i flere tyske akvarier stoler nå på at Justin Timberlake skal redde haistammen deres.

Hai
Foto: Scanpix

Laber sexlyst blant haiene som lever i fangenskap, har lenge vært et problem for tyske akvarier. Forplantningslysten til de fryktingytende fiskene var så dårlig at hele det tyske avlsprogrammet var i ferd med å bryte sammen. Men nå mener staben ved ti tyske Sea Life- akvarier at de kan ha funnet løsningen. De tror musikk er det som trengs for å få haiene over i mer romantiske tankebaner. 

Lovende tester

I sommer satte akvariekjeden Sea Life igang et eksperiment i sine ti tyske sentere. Over en periode på fire uker spilte staben musikk for haiene i to timer daglig. Hvert senter valgte sin stil, og haiene fikk høre alt fra klassiske perler til hip hop og tung rock.

Eksperimentet ble satt igang etter at et lyst hode husket en seks år gammel forskningsstudie fra The Rowland Institute in Cambridge. Forskerne slo den gang fast at fisk responderte på musikk og at enkelte fisker til og med kunne skille mellom melodier. 

Dating på hai-vis

Til forskernes store glede, tok det ikke lang tid før resultatene ble synlige. Haiene på de ulike sentrene begynte å oppføre seg annerledes. Ifølge den britiske avisen "The Independent" kunne de besøkende ved sentrene i Konstanz og Dresden observerer haiene mens de begynte de å svømme sammen og utføre klassisk hai-kurtise; bite hverandre i finnene.  

Jens Hirzig ved Sea Life i Timmendorf sier til avisen at ” haiene svømte rundt hverandre og det virket som de danset mens de lyttet på Joe Cocker”. Han kunne også med tilfredshet konstatere at forsøket ga konkrete resultat. For på slutten av perioden fant de 50 nylagte haiegg.

Ja til Timberlake, nei til Britney

I løpet av perioden ble det åpenbart at haiene ikke var like begeistret for alle typer musikk. Staben ved akvariet i München konkluderte med at haiene der var totalt uinteresserte i Britney Spears, mens artister som Justin Timberlake, Salt - N- Pepa og Joe Cocker, ga god effekt. 

Ekspertene mener det er mangelen på rollemodeller som er problemet for haiene. De fleste akvarie-haiene er unge individer. Et fåtall av dem er mer enn 10 år gamle og de trenger derfor enten en læremester eller annen type stimuli for å komme i rett stemning.