Skal det være en 3DTV?

Akkurat i det HDTV har blitt allemannseie er det selvsagt noe nytt og bedre som kommer. Men er 3D mer enn bare et jippo denne gangen?

3DTV
Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

Se innslag om 3DTV i Tekno, NRK2 kl 20.10 torsdag 16. april

Filmbransjen har brukt det i seks tiår og både i tegneserieblad og i leker har 3D vært brukt med jevne mellomrom uten at det har tatt av. Grunnen er kanskje de upraktiske brillene som man må ha for å få dybdefølelse.

- Fra alle vinkler

Pong

Verdens eldste dataspill 'Pong' på 3D-skjerm.

Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

Skjermer som gjengir stereoskopiske bilder uten briller har vært kommersielt tilgjengelige i noen år nå, men først nå er teknologien såpass bra at det er interessant for alle.

- Folk spør oss om det er en vanlig HDTV. Først når du kommer veldig nær ser du se forskjellen, sier Ralf Tanger ved Heinrich Heinz’ Fraunhofer-institututt.

Han demonstrer forskningsbedriftens måte å sende ut 3D-video i HD. Skjermen, en Phillips sender ut ni ulike bilder avhengig av hvilken vinkel man står i foran skjermen. Dermed er det mulig å ”gå” rundt objektene på skjermen.

Phillips gir opp

- Det er linser i skjermen som skaper 3D-bildene. I fremtiden vil vi ha 20-30 ulike bilder, sier Tanger.

#Dmus

Med dagens 3D-skjermer er det ikke lenger nødvendig med briller.

Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

Mens NRK og TV2 ikke har planer om å fase ut vanlig TV til fordel for HDTV på mange år enda, sendes 3DTV allerede i Japan. Også i USA er det planer om en egen 3D-kanal. Til tross for at både Sharp og Samsung har hatt 3D-skjermer i flere år, har det ikke tatt av. Og Phillips har annonsert at de legger utviklingen av 3DTVer på is på grunn av den økonomiske situasjonen og treg utvikling i markedet.

Likevel ser dagens 3DTVer så bra ut at det ikke kan avfeies på grunn av finanskrisa. Fraunhofer jobber med å få industrien til å enes om én standard. Deres løsning gjør det mulig å se vanlig 2D-TV også med 3Dsignaler og krever ikke mye større båndbredde enn en vanlig kanal.

Én linse

To linser

Tradisjonelt trenger man to linser for å lage et 3D-bilde.

- Vi tar bare et vanlig bilde. Men for hvert bildepunkt beregner man avstanden fra punktet og til kameraet. Dette blir lagret i et svarthvitt-bilde, forklarer Tanger.

Det gjør at det ikke trengs to linser for å filme det stereoskopiske bildet. Noe som er en lettelse både for profesjonelle kameramenn og private. Kanskje er det en tanke for NRK og TV2 gå rett på 3DTV i stedet for å komme for sent inn på HD.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)