Hopp til innhold

Skal det være en 3DTV?

Akkurat i det HDTV har blitt allemannseie er det selvsagt noe nytt og bedre som kommer. Men er 3D mer enn bare et jippo denne gangen?

3DTV
Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

Se innslag om 3DTV i Tekno, NRK2 kl 20.10 torsdag 16. april

Filmbransjen har brukt det i seks tiår og både i tegneserieblad og i leker har 3D vært brukt med jevne mellomrom uten at det har tatt av. Grunnen er kanskje de upraktiske brillene som man må ha for å få dybdefølelse.

- Fra alle vinkler

Pong

Verdens eldste dataspill 'Pong' på 3D-skjerm.

Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

Skjermer som gjengir stereoskopiske bilder uten briller har vært kommersielt tilgjengelige i noen år nå, men først nå er teknologien såpass bra at det er interessant for alle.

- Folk spør oss om det er en vanlig HDTV. Først når du kommer veldig nær ser du se forskjellen, sier Ralf Tanger ved Heinrich Heinz’ Fraunhofer-institututt.

Han demonstrer forskningsbedriftens måte å sende ut 3D-video i HD. Skjermen, en Phillips sender ut ni ulike bilder avhengig av hvilken vinkel man står i foran skjermen. Dermed er det mulig å ”gå” rundt objektene på skjermen.

Phillips gir opp

- Det er linser i skjermen som skaper 3D-bildene. I fremtiden vil vi ha 20-30 ulike bilder, sier Tanger.

#Dmus

Med dagens 3D-skjermer er det ikke lenger nødvendig med briller.

Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

Mens NRK og TV2 ikke har planer om å fase ut vanlig TV til fordel for HDTV på mange år enda, sendes 3DTV allerede i Japan. Også i USA er det planer om en egen 3D-kanal. Til tross for at både Sharp og Samsung har hatt 3D-skjermer i flere år, har det ikke tatt av. Og Phillips har annonsert at de legger utviklingen av 3DTVer på is på grunn av den økonomiske situasjonen og treg utvikling i markedet.

Likevel ser dagens 3DTVer så bra ut at det ikke kan avfeies på grunn av finanskrisa. Fraunhofer jobber med å få industrien til å enes om én standard. Deres løsning gjør det mulig å se vanlig 2D-TV også med 3Dsignaler og krever ikke mye større båndbredde enn en vanlig kanal.

Én linse

To linser

Tradisjonelt trenger man to linser for å lage et 3D-bilde.

- Vi tar bare et vanlig bilde. Men for hvert bildepunkt beregner man avstanden fra punktet og til kameraet. Dette blir lagret i et svarthvitt-bilde, forklarer Tanger.

Det gjør at det ikke trengs to linser for å filme det stereoskopiske bildet. Noe som er en lettelse både for profesjonelle kameramenn og private. Kanskje er det en tanke for NRK og TV2 gå rett på 3DTV i stedet for å komme for sent inn på HD.