Hopp til innhold

2000 år gammel pyramide funnet i Mexico

30 graver og en eldgammel pyramide er funnet i Jaltipan, sør i Mexico. Et sjeldent funn, sier arkelogene bak oppdagelsen.

Pyramiden i Jaltipan

Restene av Pyramiden som ble funnet i Jaltipan i sør-Mexico.

Foto: INAH

Et eldgammelt bosted har blitt oppdaget under bygningsarbeid i Jaltipan, sør i Mexico. Blant de 30 gravene fant arkelogene en stor samling med perler, leirefigurer og dyregevir, og de tror det bodde folk på stedet fra ca. år 100 e.Kr. til 700 e.kr.

De fant også restene av en 12 meter høy pyramide, som over lang tid hadde blitt begravet mange meter under overflaten. Det er første gang arkeologene har funnet en så gammel steinbygning i Veracruz-området i Mexico.

– Vi trodde de bare bygde hus av flatpakket jord i regionen, sier arkeolog Alfredo Delgado ved det Nasjonale Instituttet for historie og antropologi i Mexico.

Masse dyrebein og fossiler

Sammen med de 30 likene fant arkeologene en stor samling med bein som kan være fra hunder, coyoter, fisk, og fugler. I tillegg fant de mange små figurer og dekorative gjenstander.

Arkeologene mener innbyggerne i byen kanskje var fossilsamlere. De fant en stor samling med fossiler av blant annet den prehistoriske haien Megalodon, og flere andre plante- og dyrefossiler.

Arkeologene vet lite om hvem som bodde i denne byen, men de håper å finne ut mer etter at de har analysert de 30 gravene. Flere gjenstander som ble funnet på stedet stammer også fra forskjellige kulturer, og forskerene skal prøve å finne ut om bostedet var et multikulturelt handelssted.

– Vi skal gjøre en DNA-analyse av likene for å finne ut om de kom fra det samme området, eller om de var multikulturelle, sier Delgado.

Forskerne sier selve pyramidekonstruksjonen minner om Maya-bygninger eller de mystiske Tajinpyramidene, som også ligger i det sørlige Mexico. Disse pyramidene er nyere enn pyramiden i Jaltipan.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Figurer

Noen av figurene som ble funnet blant gravene på funnstedet.

Foto: INAH

Deformerte skaller?

Arkeologene skal også undersøke hodeskallene nøye for å se hvem som egentlig ble begravet i byen. I flere kulturer i sør-og mellomamerika ble kunstig skalleforming praktisert hos overklassen.

– Hvis de har modifiserte skaller, vet vi at har med overklassen å gjøre. Vi må også undersøke om de har endret tennene sine, men vi får ikke svar på analysene før om flere måneder, sier Delgado.

– Det eneste vi vet nå, er at det var to spedbarn blant de 30 skjelettene vi fant.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skalle

Denne formede hodeskallen er fra en tidlig sivilisasjon i Sør-Amerika.

Foto: Didier Descouens / Wikimedia Commons

Skalleforming går ut på å forbinde hodet til et spedbarn med stramme bånd eller plater for å forme de myke delene av barnehodet, kalt fontaneller. Dette ble sett på som vakkert, og hadde overraskende nok ingen negative helseeffekter, ifølge Wikipedia.

Mayaindianene praktisert også tannfiling, hvor de både lagde inngraveringer og spisset tennene hos de øvre klassene.