Svartedauden-bakterie truer med comeback

Vi må fortsatt forvente nye utbrudd av pest i verden, mener forskere. Bakterietypen som forårsaket Svartedauden er på ingen måte død.

Svartedauden

Fagfolk har i lengre tid mistenkt at både den justinianske pesten og Svartedauden springer ut fra to varianter av samme bakterie.

Foto: NIAID/Wikimedia Commons

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Forskning.no byline» i nytt vindu

Det er viktig å finne ut mer om gamle dagers pandemier for å styrke nåtidens og kamp mot infeksjonssykdommer og utbrudd.

Det påpeker amerikanske forskere som står bak en ny studie i Lancet Infectious Diseases.

De og flere andre fagfolk har i lengre tid mistenkt at både den justinianske pesten og Svartedauden springer ut fra to varianter av samme bakterie.

Les hele artikkelen hos forskning.no.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)