Foreviget i dødsøyeblikket

Denne edderkoppen har ventet på å spise måltidet sitt i rundt 100 millioner år.

Fossil edderkopp og bytte

Forskere har nylig funnet det de mener er det første fossilet av en edderkopp som går til angrep på et fanget bytte.

Foto: Oregon State University

Det er 97 til 110 millioner år siden, og en edderkopp venter tålmodig på et bytte i nettet sitt. Dinosaurer vandrer på landjorda, og klimaet er langt varmere og fuktigere enn i dag. Etter hvert forviller et passende bytte seg endelig inn i edderkoppens nett. Edderkoppen skal til å gå til angrep, men får aldri stilt sulten sin. Et hav av kvae oversvømmer nemlig brått nettet, noe som begraver både edderkoppen og insektet.

Det er dette zoologiprofessor George Poinar tenker er forhistorien til et fossil han og noen kollegaer nylig har funnet i en gruve i Hukawg-dalen i Myanmar.

– Dette er verdens første fossil som viser et slikt angrep, skriver forskerne i en pressemelding.

Fossilet av edderkoppen som aldri fikk gått løs på måltidet sitt, anslås å være fra perioden tidlig kritt.

– Fossilet og detaljene i det er helt fantastiske. Man ser både hårene på edderkoppen og vingene til insektet. Det er veldig uvanlig å finne så detaljerte fossiler fra denne perioden, sier Hans Arne Nakrem, professor i paleontologi ved Universitetet i Oslo, til NRK.no.

Et mareritt som aldri tok slutt

Fossilet er en klump av rav, og inneholder 15 intakte tråder av edderkoppsilke.

– Denne hannvepsen skjønte plutselig at den var fanget i et edderkoppnett. Det var vepsens største mareritt, og det tok aldri slutt. Vepsen så opp på edderkoppen idet den var i ferd med å bli angrepet, deretter ble de begge begravd i kvae, sier Poinar.

Fossilet er rapportert om i oktoberutgaven av tidsskriftet Historical Biology.

– Vi har eksempler på fossiler av insekter fanget i edderkoppnett, men det finnes ikke noe annet fossil av en edderkopp som angriper sitt fangede bytte, skriver forskerne i rapporten.

Ifølge Hans Arne Nakrem er edderkoppen og insektet så godt bevarte fordi de nesten bare er omsluttet av rav.

– Insekter blir hermetisert inni rav. De blir først helt omsluttet av kvae, deretter stivner den til som rav rundt dem. Kvaen har en bakterienedbrytende effekt, forteller han.

Fossilet inneholder også kroppen til en annen hann-edderkopp i samme nett. Ifølge forskere gjør det muligens fossilet til det eldste kjente beviset på sosial atferd hos edderkopper.

Triceratops

Dinosaurer levde på tidspunktet edderkoppen og insektet ble til fossiler. Her er den planteetende dinorauren Triceratops.

Foto: Charles R. Knight/wikimedia commons

– Fikk tatt hevn

Både vepse- og edderkopp-typen i fossilet er utryddet i dag. Edderkoppen hørte til en familie som i dag heter hjulspinnere. Vepsen som venter på å bli spist, er av arten Cascoscelio incassus.

Poinar forklarer at denne vepsetypen hører til en gruppe som i dag er kjent for å snylte på edderkopp-egg.

– Edderkoppens angrep kan dermed bli sett på som hevn, sier han.

Edderkopper er virvelløse dyr som har vært tilstede på Jorda i minst 200 millioner år. Det eldste fossilet som noen gang er funnet av en edderkopp er imidlertid rundt 130 millioner år gammelt.