Hopp til innhold

Bedre håndvask på flyplasser kan bremse epidemier

Ny stor studie viser at bedre håndvask på flyplasser kan redusere smittefaren over landegrenser drastisk.

Håndvask

SLURV MED HÅNDVASKEN: Kun 20 prosent av flypassasjerene har rene hender, viser nye studie.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

En flyplass er et perfekt sted for å spre en epidemi. Mange gjør sitt for å unnga smitte, og Antibac og munnbind er ofte med på reisen. Men nå viser en ny studie at en ekstra håndvask, med såpe og vann er et av de aller viktigste og enkleste grepene vi kan ta for å hindre global spredning av farlige virus.

Forskere fra MIT i USA og Universitetet på Kypros har brukt avanserte datamodeller for å simulerer hvordan virus sprer seg på en flyplass. Og de har undersøkt hvor stor virkningen av bedre håndhygiene på flyplasser egentlig er. Det er ikke lite.

Effektiv vask

Dersom seks av ti flypassasjer hadde vasket hendene grundig nok, hadde faren for global smitte blitt redusert med hele 70 prosent, viser studien.

Undersøkelsen som nå er gjort er en av de første i sitt slag, forteller de.

Professor Christos Nicolaides er en av forskerne bak undersøkelsen. Han sier det er vanskelig å få folk til å bli flinkere til å vaske hendene. Men han har tro på at økt bevissthet, kunnskap og engasjement gjennom sosiale medier kan hjelpe.

Internasjonale flyplasser som er svært store, eller har spesielt mye trafikk på tvers av land og kontinenter, gir størst risiko for å spre virus.

Armlener, dørhåndtak og innsjekk-automater er noen av mange mulige smittekilder.

Undersøkelsen ble gjort rett før nyttår, like før utbruddet av koronaviruset i den kinesiske byen Wuhan. Men forskerne mener studien er relevant for spredninga av også dette viruset.

Flypassasjerer

MANGE SMITTEKILDER: Automater for innsjekk er en av mange smittekilder på en flyplass.

Foto: Knut Folkestad / NRK

Få har rene hender

Undersøkelser har vist at bare 70 prosent av oss vasker hendene etter å ha vært på do. I tillegg vasker mange hendene både slurvete og sjeldent.

Du trenger 15 til 20 sekunders grundig vask med såpe og vann etter et dobesøk for å få rene hender. For å holde hendene rene på en flyplass bør vi vaske oss omtrent en gang i timen, mener forskerne. Det er det få av oss som gjør.

Forskerne har dermed regnet ut at kun to av ti går rundt med rene hender på en flyplass. Det store flertallet av oss er altså potensielle smittebomber.

Det nye koronaviruset 2019-nCoV.

MODELL AV KORONAVIRUSET: Bedre håndvask på flyplasser kan begrense spredninga av viruset.

Foto: CDC

Hygiene på norske flyplasser

De har i studien spesielt sett på hvordan epidemier over landegrensene, pandemier, kan begrenses.

Forskerne skriver at modellen de har brukt i undersøkelsen har sine begrensninger. De har blant annet ikke undersøkt hvordan kontakt mellom mennesker og håndvask-rutiner kan variere mellom folkegrupper og kulturer.

HMS-sjef Ole Jørgen Holt Hanssen hos Avinor er opptatt av å følge de rådene de får fra helsemyndighetene.

– Utbruddet av koronaviruset i Kina har gjort at vi nå har satt ut dispensere med desinfiseringsmidler som Antibac. Disse har vi satt ut på steder der det er langt fra toalettene. Slik gjør vi det lettere for flypassasjerene å ivareta god håndhygiene, sier Holt Hanssen.

Avinor har tidligere gjort det samme da Sars-viruset og svineinfluensa ble et globalt problem.

Ole Jørgen Holt Hanssen

TILTAK MOT SMITTE: Ole Jørgen Holt Hanssen er HMS-sjef hos Avinor.

Foto: Privat

Holt Hanssen sier de også er opptatt av godt renhold der folk må bruke fingre og hender. Innsjekkautomatene er et eksempel på dette.

Han sier Avinor også jevnlig tar bakterieprøver for å sjekke at renholdet er godt nok.