Har oppdaga 200 skjulte veggmalerier i Angkor Wat

En steinkunst-spesialist har, med digital hjelp, avdekka flere hundre veggmalerier i det 900 år gamle tempelet.

Angkor Wat-tempelet utenfor Siem Reap i Kambodsja er et av verdens største religiøse monument.

Hvert år besøker mer enn en halv million turister tempelområdet. De får se storslåtte eksempler på Khmer-arkitektur, men ikke malerkunsten som en gang pryda veggene.

– Ble litt satt ut

Steinkunst-forsker Noel Hidalgo Tan la stadig vekk merke til rødt pigment på tempelveggene da han jobba der under en utgraving i 2010.

Han tok noen bilder, og digitalbehandla dem på en måte som forsterker forskjellene mellom ulike fargenyanser.

Det som da dukka opp var bilder av blant annet løver, elefanter, båter, bygninger og den hinduistiske apeguden Hanuman.

–Jeg ble litt satt ut av at bildene var såpass detaljerte. De som er på toppen av tempelet er også de mest detaljerte, tusenvis av mennesker passerer dem hver eneste dag, sier Tan til Live Science.

FRANCE-CAMBODIA-ART-HISTORY-ENTERTAINMENT-FILES

Byggingen av Angkor Wat starta i 1113, omtrent 40 år etter at Nidarosdomen ble påbegynt.

Foto: TANG CHHIN SOTHY / Afp

Ikke bare graffitti

Det finnes også synlige veggmalerier på Angkor Wat, men mye av det har blitt avfeid som graffitti, noe Tan også tror det er.

– Men mye av den mindre synlige veggkunsten er alt for omfattende og planmessig utført til å være tilfeldig graffitti.

Live Science har også forhørt seg med en arkeolog som ikke har noe med Tans rapport å gjøre - Cristophe Pottier, sjef for Greater Angkor Project.

Han er enig i Tans vurderinger, men sier også at funnet ikke er så overraskende i og med at de med jevne mellomrom har sett spor etter malerier de siste 15 årene.

Fra hinduisme til buddhisme

Angkor Wat ble bygd av Khmer-kongen Suryavarman II på 1100-tallet, og var i utgangspunktet dedikert til Hindu-guden Vishnu.

Mot slutten av 1300-tallet ble det omgjort til et Buddhistisk tempel, noe det fortsatt regnes som.

Midt på 1500-tallet gjorde Kambodsjas daværende konge Ang Chan et forsøk på å restaurere tempelet som ble forlatt for første gang i 1431.

Tan tror mange av de mest detaljerte veggmaleriene stammer fra akkurat dette restaureringsarbeidet

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)