Evakuert fra isødet

Den norsk-amerikanske klimaekspedisjonen i Øst-Antarktis har fått en dramatisk start.

Art Howard evakueres.

Her blir den amerikanske filmskaperen Art Howard hjulpet ombord i flyet som skal ta han med til den norske forskningsstasjonen Troll.

Foto: NRK

13 norske og amerikanske klimaforskerne er nå på vei fra den norske forskningsstasjonen Troll til polpunktet, rundt 2700 kilometer unna.

Men få dager ut i klimaekspedisjonen fikk Art Howard, som er med for å lage en dokumentar om ekspedisjonen, kraftige magesmerter og diaré.

Han kom rett fra Afrika og legene fryktet at han var smittet av en parasitt.

Les også: Ferske bilder fra ekspedisjonen!

Tilstanden forverret

I dag ble han evakuert fra isødet.

- Tilstanden hans forverret seg til i dag, så avgjørelsen om å ta han ut var åpenbart riktig. Nå trenger han å få stilt en diagnose, slik at han kan bli medisinert, sier NRKs journalist Unni Ødegård som er med ekspedisjonen.

Operasjonleder John Guldahl

Operasjonsleder John Guldahl konstaterer at pasienten har blitt flydd ut.

Foto: NRK

Ekspedisjonen har vært planlagt i mange år. I frykt for at Howard var smittefarlig, og på den måten kunne sette hele ekspedisjonen i fare, ble han umiddelbart isolert.

Men på grunn av dårlig vær har det ikke vært mulig å få Howard ut før i dag.

- Basler-flyet, som skulle hente han, kunne endelig lande. Flyet har ski, og kan lande hvor som helst. Han er nå på vei til Troll, hvor legene venter på han, sier Ødegård.

Les også: Bad hair month

- Oppvasken klores

Klimaekspedisjonen har fått en turbulent start. Først ble forberedelsene på Troll kraftig forsinket av uvær. Så rammes ekspedisjonen av sykdom.

Nå tas alle forhåndsregler for å unngå at flere blir smittet av det legene mistenker er en parasitt.

- Til og med oppvasken klores. Men ingen av oss andre har hatt symptomer på noe liknende, la oss inderlig håpe at det fortsetter sånn, sier Ødegård.

Les også: - Bruk mye ull, Unni!

De gjenværende ekspedisjonsmedlemmene er nå lettet over at Howard er evakuert.

- Han har hatt vondt

- Dette er absolutt ikke stedet å være hvis man har sterke magesmerter og diaré. Det har vært fælt å se at han har hatt så vondt, og ikke har kunnet spise på mange dager sier Ødegård.

- I tillegg har han ikke kunnet gå ut, for ikke å bruke noe energi på å fryse. Men han har vært ved godt mot hele tiden, men selv var han veldig glad for å komme seg til sivilisasjonen, og til lege, sier Ødegård.

Forskerne er i Antarktis for å samle klimadata. Området de reiser gjennom har aldri før vært besøkt av mennesker.

Les også: - Vil gjøre klimamodellene bedre

Se nyheter, video, bilder fra ekspedisjonen!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.