Hopp til innhold

Et skritt nærmere reiser i lydens hastighet

For første gang er det konkrete planer om en Hyperloop-bane i Europa. Slovakiske myndigheter utreder mulighetene for rørtransport av mennesker i 1200 km/t mellom Bratislava og Wien.

Hyperloopkapsel

Reise mellom Bratislava og Wien i 1200 km/t i en sånn?

Hyperloop er et transportsystem hvor passasjerene fraktes i togliknende kapsler som går i lufttomme rør.

Uten luftmotstand skal farten komme opp mot ca. 1200 km/t. Det vil si at man i teorien kan tilbakelegge avstanden Oslo-Bergen på rundt 30 minutter.

Rørene er plassert på søyler over bakken og drivkraften er tenkt å være solceller, vindkraft og kinetisk energi fra oppbremsing.

reklamefilm

Slik reklamerer Hyperloop Transportation Technologies for framtidas transportsystemer.

Firmaet Hyperloop Transportation Technologies bygger for tida en testbane i California i USA. Toppsjef Dirk Ahlborn sa i forrige uke til NRK at flere steder rundt i verden har meldt interesse for å være først ute. Nå kan det altså bli Slovakia.

Dirk Ahlborn er toppsjef i Hyperloop

Dirk Ahlborn er toppsjef i Hyperloop Transportation Technologies

Foto: Peter Hurley

Med vårt prosjekt i California, denne avtalen i Slovakia og fremtidig utvikling i andre områder av verden, er Hyperloop i ferd med å bli en global bevegelse, sier Dirk Ahlborn i en pressemelding i dag.


Avtalen de slovakiske myndighetene og Hyperloop har undertegnet i dag, sier at mulighetene for å bygge ruter mellom Bratislava og Wien, og senere også til Budapest i Ungarn, skal undersøkes.

Visjonen er å kunne reise fra Bratislava i Slovakia til Wien i Østerrike på åtte minutter, og de drøye 20 milene fra Bratislava til Budapest på ti minutter.

Hyperloop interiør

Slik ser Hyperloop Transportation Technologies for seg det kan se ut i en transport-kapsel.

Spennende visjon

Amanuensis Trond Andresen ved institutt for teknisk kybernetikk ved NTNU, er opptatt av framtidas transportløsninger.

Trond Andresen

Trond Andresen er amanuensis ved NTNU.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jeg ser ennå tekniske utfordringer og det finnes andre kanskje mer realistiske alternativer, som for eksempel Skytran, sier han.

– Men i et 20 års perspektiv er Hyperloop spennende og realiserbart. Slovakiske politikere fortjener honnør for å tørre å utrede revolusjonerende ideer innen transport. Vi har ingen sånne politikere i Norge, sier Andresen.

Slovakiske myndigheter tror Hyperloop vil kunne knytte byer i Europa sammen på en måte vi ikke har sett tidligere.

Det vil redefinere det å pendle og kunne øke samarbeid over landegrensene, sier den slovakiske finansministeren Vazil Hudak i pressemeldingen fra Hyperloop Transportation Technologies.