Lift off for norske planter

I natt norsk tid satte romferja Endeavour kursen mot den internasjonale romstasjonen (ISS). Ombord var sju astronauter og et drivhus fullt av norske planter.

Romferja Endeavour skytes opp
Foto: - / AFP

Klokka 00.36 norsk tid forlot romferja Endeavour Kennedy Space Camp i Florida.  

«Endeavour» gjorde sin forrige tur for fem år siden, og var den siste romferja som besøkte den internasjonale romstasjonen ISS før romferja «Colombia» eksploderte på vei tilbake til jorda i februar 2003.

Alle de sju astronautene om bord omkom i ulykken, og det amerikanske romprogrammet ble midlertidig stoppet.

Tungt lastet

Sju astronauter, ledet av Scott Kelly, deltar i den 11 dager lange ekspedisjonen til ISS. De skal blant annet installere et 2,5 tonn tungt solcellepanel, utføre reparasjoner på romstasjonen og levere forsyninger.

Ombord i romferja er også spesiallagde drivhus fylt med norske frø. Når de er trygt framme på romstasjonen vil de bli vannet, og forhåpentligvis vil plantene etterhvert vokse seg store. 

Trønderplanter

Det er plantebiosenteret ved NTNU i Trondheim som har gjort forberedelsene til frøenes romreise. Professor Tor-Henning Iversen var svært spent i forkant av oppskytningen og vil følge plantenes utvikling med argusøyne fra universitetets eget kontrollrom.  

Poenget med forsøket er å finne ut hvordan plantene reagerer på å vokse i vektløs tilstand. Dette er første skritt på veien mot å utvikle planter som kan gi mat- og oksygenforsyning på lengre romreiser, for eksempel til Mars.  

NASAs egne sider

Se oppskytningen på NASA-TV