Skandinavias eneste astronaut

Han er like gammel som Sputnik og drømte om å bli astronaut allerede som guttunge. Nå sikter Skandinavias eneste astronaut mot stjernene igjen. 

Christer Fuglesang
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / SCANPIX

- Jeg var nettopp på et klassetreff og da kunne en av mine klassekamerater fortelle meg at jeg drømte om å bli astronaut allerede da jeg gikk i fjerde klasse, forteller Christer Fuglesang.

Han husker ikke episoden selv men drømmen var dokumentert gjennom et skriv der alle i klassen hadde skrevet ned hva de ville bli. Og den pur unge Christer Fuglesang ville altså bli astronaut. 

Mange år senere ble drømmen oppfylt og Christer fikk sin tur opp i verdensrommet. Nå drømmer han om å returnere. 

- Sjefene har signalisert at de ønsker å bruke meg på et nytt oppdrag og nå krysser jeg fingrene for at det skal skje, sier han. 

SE: Intervju med Christer Fuglesang

Fuglesang mener det er viktigere å være brukbart flink til det meste enn å være briljant på et bestemt område dersom en ønsker å bli astronaut. Og spesielt er psyken og det å være omgjengelig viktig.

- Det er svært spesielt å skulle tilbringe alle døgnets timer sammen med en liten gruppe mennesker over lang tid. Da er det vikitg å komme over ens, mener han.

Ifølge en klassisk anekdote fra romfarten skal to sovjetrussere ha kommet skikkelig på kant med hverandre mens de var ombord i romstasjonen. De ble så til de grader uvenner at de etter en måned sluttet helt å snakke til hverandre. De neste sju månedene tilbrakte de i total taushet. 

SE: Romfartspsykolog Gro Mjeldheim Sandal om psyken til romfarerne   

 

Christer Fuglesang

Christer Fuglesang blir intervjuet av NRK ved ESAs anlegg i Køln

Foto: NRK