NRK Meny
Normal

Brillene gjør deg ikke til nerd

Folk med briller viser ingen tegn til å være mer nerdete enn folk flest. Derimot kan de være smartere, viser ny forskning.

Fotballnerden Lars Olav Karlsen
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Undersøkelsen er gjort ved Centre for Eye Research Australia ved universtitetet i Melbourne og viser at det ikke er noen sammenheng mellom nærsynthet og personlighetstrekk man forbinder med nerder.

Hovedforfatteren av forskningsrapporten som er publisert i siste nummer av tidsskriftet Investigative Ophthalmology and Visual Science er selv overrasket over at fordommene har fått leve så lenge selv i vitenskaplige kretser.

- Jeg er forbløffet over at folk tror på det uten å ha gjennomført studier, sier professor Paul Baird i følge ABC Science

Forskergruppen brukte den såkalte femfaktormodellen som blant annet er populær for å teste personlighetstrekk i ansettelsesprosesser. De testet personlighetene til 633 tvillinger i tillegg til 278 personer med nærsynthet i familien. De fant ingen sammenheng mellom nærsynthet og personlighetstrekk som innadventhet og mangel på sosial kontakt. Derimot fant de at personer med briller scoret høyere på personlighetstrekket "åpenhet". Åpenhet omfatter blant annet nysgjerrighet og intellekt.