Hopp til innhold

Boikotter dokumentar om isbjørn

Dyrevernere i England har oppfordret til boikott av en dokumentarfilm som viser slakting av isbjørn. Norske forskere som var til stede da filmen ble spilt inn forstår at folk reagerer på å se isbjørn bli redusert til en skinnfell og kjøtt.

Isbjørn dras på land

Filmskapere og forskere står klare til å arbeide med isbjørnen som nettopp er blitt skutt under kvotejakt på Øst-Grønland.

Foto: Windfall Films

Isbjørn

Inside Nature's Giants tar for seg isbjørner i en utvidet episode som nettopp er ferdig.

Foto: Milton Levin

Dokumentaren om isbjørnen er en del av den prisbelønte serien Inside Nature’s Giants hvor våre største pattedyr blir dissekert, blant annet er krokodiller, elefanter og hvaler blitt lagt under kniven.

I vinter ble det gjort opptak på Grønland til en episode om isbjørn under et feltopphold hvor også norske forskere deltok.

  • Les forskningslederens blogg her.

Viser jaktscene

– Forskjellen på denne episoden og de andre er at de tidligere har fått tilgang på dyr som var døde fra før, mens de her også viser en jaktscene, sier Kristin Møller Gabrielsen ved Institutt for biologi ved NTNU til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Prøvetakning Øst-Grønland

Forskere og filmfolk jobbet tett på hverandre. Her er forskerne i forgrunnen og filmskaperne lenger bak til venstre.

Foto: Nil Basu

Hun var til stede da filmen ble spilt inn i forbindelse med et forskningsprosjekt som skal undersøke hvordan miljøgifter påvirker isbjørn.

Kristin Møller Gabrielsen

Kristin Møller Gabrielsen forsker på hormonendringer hos isbjørn som følge av miljøgifter.

Foto: Gro Dehli Villanger

Sammen med et internasjonalt forskningsteam tok hun prøver av isbjørnen rett etter de ble skutt av inuitter under kvotejakt.

– Filmteamet var veldig profesjonelle og kunnskapsrike, det var bare positivt å jobbe så tett på dem, forklarer Møller Gabrielsen.

– Unødvendig glorifisering av isbjørnjakt

Men før episoden ble vist på Channel 4 i forrige uke, oppfordret dyrevernere til boikott. De anklaget serieskaperen for å glorifisere unødvendig jakt på isbjørn.

– Det kan være at inuittene jakter isbjørn på grunn av maten, men dette programmet gjør ikke noe annet enn å glorifisere unødvendig isbjørnjakt, sier en talsmann for Animal Aid til The Telegraph.

Også andre dyrevernsorganisasjoner er med på oppfordringen om å be seere slå på en annen kanal når den utvidede spesialutgaven av Inside Nature’s Giants går på tv.

– Vi er veldig opptatt av budskapet dette programmet gir. Isbjørner er majestetiske, ville dyr og et viktig symbol i kampen mot global oppvarming. Å se dens indre organer bli utstilt på tv er ganske nederdrektig. Vi ber seere om å boikotte programmet, har Jan Creamer i Animal Defenders International uttalt.

Ble ikke drept for tv eller forskningens skyld

Isbjørn er på toppen av næringskjeden og har derfor høye konsentrasjoner av miljøgifter i seg. Miljøgiftene påvirker blant annet hormonbalansen til dyrene, noe som gjør dem svært sårbare for klimaforandringer.

Joy Reindenberg og Mark Ewans i Windfall Films sammen med forskningsleder Rune Dietz.

Joy Reindenberg og Mark Ewans i Windfall Films sammen med forskningsleder Rune Dietz.

Foto: Steen Andersen

Nettopp dette har gjort isbjørn til et ettertraktet forskningsobjekt, og i februar i år fikk forskere for første gang tatt omfattende prøver av dyr rett etter at de ble skutt under kvotejakt utenfor Scoresbysund på Øst-Grønland.

Filmskaperne gjorde opptak til serien samtidig som forskerne arbeidet.

– Isbjørnene ble drept verken for forskningens eller tv-underholdningens skyld. De ble skutt som del av en bæredyktig kvotejakt som er en naturlig del av livsstilen til inuittene. Det er også internasjonalt anerkjent at inuittene skal få fortsette sin tradisjonelle livsstil, sier Møller Gabrielsen til NRK.no.

– Naturlig menneskelig reaksjon

Filmskaperne vil vise fram isbjørnens unike anatomi og fysiologi som gjør den i stand til å overleve i Arktis, og hvordan forskere jobber for å forstå hvordan menneskeskapt forurensning utgjør en trussel for den.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Innspilling av Inside Nature's Giants.

Innspillingen av spesialepisoden om isbjørn ble gjort på Øst-Grønland.

Foto: Kristin Møller Gabrielsen

Møller Gabrielsen har selv sett programmet, og forstår at man kan reagere på å se dyr bli redusert fra et levende individ til kjøtt og skinnfell.

  • Se forskernes egne bilder her.

– Det er en naturlig menneskelig reaksjon å reagere på at et liv ikke lenger er et liv. Men jeg synes de fikk fram jaktscenen og parteringen på en fin måte. De har også tatt med en god del om den inuittiske bosettingen og satte dermed jaktscenen inn i en kontekst.

Forskerne jobbet parallelt med filmteamet hvor flere selv har bakgrunn som biologer og veterinærer.

– De er geniunt interessert i biologi, og lager ikke denne serien bare for å skape god tv, forklarer Møller Gabrielsen.

– Fantastisk minne

Filmteamets bakgrunn gjorde at forskerne fikk hjelp til noe av prøvetakingen, og ikke minst hadde de stort utbytte av lysutstyret som filmfolkene hadde med seg.

Kristin Møller Gabrielsen

Kristin Møller Gabrilesen synes dokumentaren er et fint minne om feltekspedisjonen til Øst-Grønland.

Foto: Gro Dehli Villanger

Kristin Møller Gabrielsen er overrasket over at filmen ble ferdig så fort.

– Det var veldig artig å se dokumentaren og vite at jeg var til stede. Vi jobbet veldig tett, og jeg er med i bakgrunnen på noen bilder. Filmen gjør feltekspedisjonen til et ekstra fantastisk minne.

NRK har kjøpt noen av de tidligere episodene i denne serien, men det finnes ingen umiddelbare planer om å vise flere deler av Inside Nature’s Giants.