Hopp til innhold

Skal gjennomsøke skipsvrak med banebrytende dykkerdrakt

The Exosuit, som kan gå ned til 300 meters dyp, får sin jomfrutur i juli. Går alt etter planen står et 2000 år gammelt skipsvrak for tur til høsten.

US-SCIENCE-MARINE-EXOSUIT

Exosuit har stått på utstilling i American Museum of Natural History, men nå skal drakta snart brukes til det den er lagd for - dykking.

Foto: STAN HONDA / Afp

300 meter under havoverflata kan forholdene sies å være ugjestmilde for mennesker – det er mørkt, og trykket kan være opp til 30 ganger høyere enn det er ved overflata.

Nå skal den nye dykkerdrakta Exosuit, som LiveScience kaller den den mest avanserte dykkerdrakta som noen gang er lagd, gjøre det litt lettere for oss å ferdes på dypt vann.

240 kilo dykkerdrakt

Nyvinningen er lagd av Vancouver-baserte Nuytco Research, og har tidligere i år stått på utstilling i American Museum of Natural History.

Drakta er 240 kilo tung, har 18 bevegelige ledd, 4 vannjetmotorer med 1,6 hestekrefter hver, og fiberoptiske kabler som sørger for toveiskommunikasjon og videooverføring.

På innsida av Exosuit, som er lagd av en aluminiumslegering, er trykket på én atmosfære selv om tilsvarende verdi på utsida skulle være 30. Oksygensystemet skal gjøre at man kan oppholde seg under vann i opp til 50 timer.

I tillegg er drakta, som det foreløpig bare finnes ett eksemplar av, utstyrt med LED-lys, kamera og gripeinnretninger.

En robot-ubåt – DeepReef-ROV – er lagd for å bli med dykker og Exosuit ned, den bidrar med ekstra lys, kamera og annet utstyr.

Lyser i dypet

Drakta har gjennomgått omfattende testing, og i juli er det alvor. Planen er at Michael Lombardi, dykkesikkerhetsansvarlig ved AMNH, skal ta turen ned til et område som kalles The Canyon – 160 kilometer utenfor New England-kysten.

Hundrevis av meter under havoverfalta lever det bioluminescente skapninger – skapninger som utstråler lys.

Disse har en anatomi som er tilpassa livet på dypet, og vil ikke overleve ved overflata. Derfor må forskerne komme ned til dem hvis de vil lære mer.

Vincent Pieribone, leder for ekspedisjonen, sier at det er stor forkjell på det å sende ned en robot og det å sende ned et menneske.

– Menneskets øyne er mer følsomme enn noe kamera vi har, sier han til Scientific American.

Undersøkes etter 2000 år

Hvis alt går etter planen skal dykkerdrakta flyttes til Hellas i september. Der skal den bidra til at et 2000 år gammel skipsvrak endelig kan tas i nærmere øyesyn.

Antikythera-vraket ble oppdaga av svampdykkere utenfor Kreta-kysten i 1900. I skipet ble det funnet statuer som kan dateres tilbake til 400 f.kr. i tillegg til det som nå er kjent som Antikythera-mekanismen.

Vraket ligger på omtrent 60 meters dyp, men det ligger på kanten av en stupbratt klippe – uforsiktighet vil kunne føre til at neste vrakekspedisjon må gå ned til 180 meters dyp.

Brendan Foley ved Woods Hole Oceanographic Institute in Massachusetts skal lede ekspedisjonen. Han sier at Exosuit vil gjøre det mulig å for første gang undersøke vraket på ordentlig vis.

– Vi kan finne gjenstander vi ikke engang har forestilt oss. Her er det snakk om artefakter som ikke har blitt sett siden Cæsars tid, sier han til LiveScience.