Attenborough mener vi er planetens pest

Sir David Attenborough mener hungersnød og plassmangel blir store utfordringer i årene som kommer. Og det er ikke lenge til.

Sir David Attenborough

Sir David Attenborough er adlet for sitt lange arbeid med naturprogrammer på BBC. Han er også brennende opptatt av planetens framtid.

Foto: ROBERT VOS / AFP

TV-personligheten Sir David Attenborough (86) mener den eneste måten å redde planeten fra hungersnød og utrydning, er å innføre befolkningsrestriksjoner.

86-åringen har laget en rekke svært kritikerroste naturserier, og han støtter i dag «the Optimum Population Trust». Det er en organisasjon som har som grunnsetning at jorda ikke vil være i stand til å opprettholde en befolkning på mer enn halvparten enn vi har i dag.

LES OGSÅ: Sir David Attenborough på Svalbard
LES OGSÅ: Rekordmange neshorn skutt av krypskyttere i år

– Vi har ikke plass

Overfor BBC-programmet Radio Times utdypet Attenborough i dag sitt standpunkt:

– Mennesker bruker opp verdens ressurser, og truer dermed sin egen og andre arters eksistens. Vi er en pest for planeten, og det kommer til å treffe oss i løpet av 50 år. Og det er ikke bare klimaforandringer, det handler rett og slett om plassmangel. Vi kommer ikke til å ha plass til å dyrke all maten vi trenger, sa han under intervjuet.

Det er ikke første gang Attenborough uttaler seg om problemene knyttet til befolkningsvekst og teknologisk utvikling, og det blir neppe den siste.

LES OGSÅ: Mikroskopiske blinkskudd
LES OGSÅ: De menneskelige dyrene

– Hungersnød en naturlig følge

Attenborough mener det kreves offentlige tiltak til seksualundervisning og andre metoder for å bremse veksten i utviklingsland.

– Vi lager så mange programmer om hungersnød i Etiopia, men det er en naturlig følge. Det er rett og slett for mange mennesker der. De klarer ikke å overleve, og det er ikke en umenneskelig ting å si. Det er fakta. Det kommer til å bli verre hvis ikke vi klarer å finne en løsning, sa han.

– Enten bremser vi veksten, ellers gjør naturen det for oss. Det har den begynt å gjøre allerede.