Hopp til innhold

– Menneskeheten har aldri vært penere

God helse og bra kosthold gjør mennesker symmetriske, og symmetriske mennesker oppfattes som vakre.

Scarlett Johansson

Filmskuespiller Scarlett Johansson har et ansikt med høy symmetri.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

– Det moderne mennesket med god helse, bra kosthold og helsestell er nok mer attraktivt enn det noen gang har vært opp gjennom historien, sier adferdsbiolog Jens Andreas Huseby.

Et symmetrisk ansikt oppfattes som attraktivt fordi det indirekte signaliserer gode gener og god tilgang til ressurser.

Jens Andreas Huseby

Adferdsbiolog Jens Andreas Huseby.

Foto: NRK

– Er man mindre symmetrisk kan det derimot tyde på rusk i genmaskineriet. Hvor mye et menneske er blitt herjet med av smitte og dårlig ernæring under oppveksten kan leses i hvor symmetrisk det er, sier Huseby.

Vi foretrekker symmetriske utseende, enten man liker generaliseringen eller ikke. Forskere har for lengst konkludert med at det finnes universelle regler for hva vi synes er vakkert. Og det gjelder like mye i dyreriket som hos mennesker.

Også fluer

Jens Andreas Huseby er opptatt av hvordan både dyr og mennesker er designet, både når det gjelder utseende, oppførsel, og kurtisering.

– Et symmetrisk ansikt viser at immunforsvaret er på topp, og at barna du lager vil arve motstandsdyktigheten mot sykdom. At hunndyr foretrekker å pare seg med hanner som er symmetriske, har man dokumentert hos en rekke arter - fra mennesker til japanske skorpionfluer, sier Huseby.

Styrt av formeringstrang

Mennesket er et visuelt dyr, opptatt av eget og andres utseende. I løpet av et øyeblikk vurderer vi: hot eller not.

Ubevisst leter vi etter tegn i ansikt og kropp, som forteller oss om "utgaven" vi ser strutter av fertilitet og god helse.

– Vi tenner på ytre tegn på gode gener, fordi den personen kan gi oss barn som både vil overleve og selv være i stand til å tiltrekke seg partnere i neste generasjon. Slik har det vært til alle tider og vi ser det i de fleste kulturer, sier Huseby.

Det gjennomsnittlige ansikt

Førsteamanuensis i sosialpsykologi ved NTNU, Mons Bendixen, tror symmetri bare er en del av et større fenomen.

Mons Bendixen

Mons Bendixen er førsteamanuensis i sosialpsykologi ved NTNU.

Foto: Nils Heldal / NTNU

– Studier viser at gjennomsnittlighet tiltrekker oss vel så mye som symmetri, sier Bendixen.

Studier har vist at dersom man legger mange forskjellige ansikt oppå hverandre, og morfer disse, blir resultatet et gjennomsnittlig ansikt. Sammensmeltingen visker ut avvik og ujevnheter, og gir et sluttansikt med en komposisjon og trekk som seeren anser som vakkert.

– Jo mindre skjevheter, jo vakrere synes man et slikt gjennomsnittlig ansikt er. Men det trenger ikke være veldig symmetrisk av den grunn, sier Bendixen.

– Ta Tom Cruise. Han er ikke spesielt symmetrisk. Men han har veldig maskuline trekk, som hake og kjeveparti og kraftige øyebryn, det trumfer kanskje symmetri her, sier Bendixen.

  • I tredje episode av «Når kjemien stemmer» skal Maren vurdere utseendet til gutta. Se programmet her!
Video fra tredje episode av Når kjemien stemmer. Gutta går på catwalk i underbuksa.