– Følte at jeg hadde halv hjernekapasitet

Hjernekamp-deltager Elise Haugerud hadde problemer med å kombinere frykt og konsentrasjon ute på brettet. – I en sånn situasjon kjemper du mot din egen hjerne, sier ekspert.

Elise Haugerud

Elise Haugerud sleit med å konsentrere seg om oppgaven ute på planken.

Foto: Skjermdump / NRK

Hvis du skal løse en vanskelig konsentrasjonsoppgave og får valget mellom å gjøre det ytterst på et stupebrett eller innerst i en sofakrok er valget sannsynligvis ganske lett.

Ta testen selv – hvor du vil:

Testen er lagd av Olav Hoel Dørum fra Mensa Norge.

Hjernekamp-deltagerene fikk ikke noe valg, de måtte ut på brettet. For Elise Haugerud, som er livredd for høyder, var det å kombinere brettbalansering og konsentrasjon lettere sagt enn gjort.

– Gynging, vind, og redsel tok stor plass, og i tillegg fikk jeg en intens trang til å legge meg ned eller å krabbe for å få større stabilitet, forteller hun til NRK.no.

Hun anslår at hjernekapasiteten hun hadde til rådighet for å løse oppgaven var halvert sammenligna med hva den ville ha vært under normale omstendigheter.

For den selverklærte adrenalinjunkien Johan Kaos var situasjonen noe annerledes.

– Det skal nok mer til enn noen meter og en potensiell kald badetur til for å vekke adrenalinet i meg, så kunne jeg like gjerne gjort oppgaven på land som over sjøen, sier han.

Kjemper mot sin egen hjerne

Hjerneforsker Gaute Einevoll forklarer at det er to ting som gjør det utfordrende å løse vanskelige oppgaver mens du balanserer på en planke over sjøen.

For det første tvinger du hjernen din til å skifte oppmerksomheten sin mellom to helt ulike oppgaver, i dette tilfellet IQ-testen og det å holde seg på beina på planken.

For det andre forårsaker frykten du eventuelt måtte oppleve at adrenalin pumpes ut i blodet.

– Når du er redd sier hjernen din at du må komme deg unna, den synes ikke testløsing bør prioriteres. Dermed blir du nødt til å kjempe mot din egen hjerne, forklarer han til NRK.no.

Øverst finner du testen Hjernekamp-deltagerene tok. Vil du måle deg opp mot dem kan du ta den med deg ut på en planke du monterer ut over iskald sjø, men det blir i så fall på eget ansvar. Det er godt mulig du finner den utfordrende nok selv under idéelle omstendigheter. Lykke til!