NRK Meny
Normal

Ayumu knuser mennesker i denne testen

Sjimpansen kan løse denne hjernetesten på mindre enn et halvt sekund. Hvor lang tid bruker du?

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Er du smartere enn en sjimpanse? Hjernekamp» i nytt vindu

Gaute Einevoll

Gaute Einevoll er dommer i Hjernekamp og jobber som hjerneforsker og er professor i fysikk ved Universitetet på Ås.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Hjernekamp-dommer og professor i fysikk ved Universitetet på Ås, Gaute Einevoll, synes det er veldig imponerende at sjimpansen løser oppgaven så raskt. Talltesten var en av oppgavene folk kunne teste seg i før de meldte seg på Hjernekamp.

– Mange forskere vil nok være enig i at det er vanskelig å si hvorfor sjimpansen klarer oppgaven på så kort tid. Det kan være fordi den blir så engasjert, at denne testen er det eneste som står i hodet på den, sier Einevoll til NRK.

Har spesielle ferdigheter

Den 11 år gamle sjimpansen Ayumu ble født på Kyoto University i Japan i 2000, og har vært brukt i studier ved Primate Research Institute siden. Han er en del av forskningsprosjektet Ai, som har som mål å forstå sjimpansens sinn, skriver Dailymail.

JAPAN CHIMPANZEE

Den fem måneder gamle sjimpansen Ayumu sammen med mor Ai. Allerede her var byggeklossene svært fascinerende.

Foto: TETSUO MATSUZAWA / AP

Prosjektet ble startet av professoren Tetsuro Matsuzawa i 1978, og er oppkalt etter sjimpansen Ai. Matsuzawa studerte hennes intelligens i over 30 år.

Ayumu er sønn av Ai, og allerede da han var fem år imponerte han professorene ved instituttet med intelligensen sin. Hans spesielle ferdighet er å huske hvor en rekke tall er plassert på en skjerm.

– Aper har ofte vist evne til å lære og forstå, mens mennesker synes å ha mye mer komplekse tanker. Det kan altså være at vi tenker for mye, mens sjimpansen klarer å fokusere på den konkrete oppgaven, sier Einevoll.

Er du like rask som sjimpansen?

Klarer du å legge vekk alle andre tanker og fokusere helt og holdent på talloppgaven? Ta testen øverst i artikkelen!