– Her fremme på tuppen skal det være sete og ratt, sier andreklassing Thea Indrebø Erstad.
På Granvin barne- og ungdomsskole sitter elevene dypt konsentrerte ved sløydbenkene. Om litt skal et trestykke snart bli til en båt.
– Det er gøy å lage ting! Om man aldri har gjort det før, kan man lære, sier Thea.
- Les også:
Mens mange skoler gjør sløydsalen om til et vanlig klasserom, går denne skolen motsatt vei. Sløydsalen er pusset opp for nesten 400 000 kroner.
– Det er ikke noe krav til å ha en sløydsal på en skole i dag, men her har vi en fremtidsrettet sløydsal. Med topp moderne utstyr legger vi til rette for mer praktisk undervisning, sier lærer Rune Magnar Røthe.
NYTTIG FAG: Lærer Rune Magnar Røthe ser at elevene trives ved sløydbenken og mener sløyd er et fag alle har nytte av å kunne.
Foto: Tale Hauso / NRKHeller håndverk enn kunst
Akkurat nå pågår arbeidet med å lage en ny nasjonal læreplan. Et av forslagene går ut på å styrke de praktiske fagene. Dagens fag, kunst og håndverk, har fått kritikk for å fokusere for mye på kunst, og for lite på håndverk.
– Faget er i dag i stor grad et estetisk fag, et kunst- og designfag. Museumsbesøk har en mer naturlig plass enn kobling mot det praktiske arbeidslivet, sa daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til Klassekampen for to år siden, i forbindelse med revideringen av læreplanen for kunst og håndverk.
- Les også:
Den nye læreplanen skal på høring i midten av mars. I tillegg vil et nytt valgfag kalt «praktisk håndverk» introduseres fra høsten av.
– Et av målene er at de praktiske fagene skal føre til en mer praktisk hverdag i skolen. Elevene skal få trene seg og øve på håndverksferdigheter, sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Rikke Høistad Sjøberg (H).
– Trenger å kunne bruke hammer og sag
Signalene blir tatt godt imot blant lærerne på Granvin barne- og ungdomsskole.
– Jeg håper virkelig dette stemmer nå som vi har investert så mye. Det hadde vært trasig om læreplanene ikke la opp til mer praktisk arbeid i skolen, sier Røthe.
SER VERDIEN AV FAGET: Elever ved skolen, Eirik Herre Opheimsvangen og Anna Trå, er enige om at det er lurt å kunne litt sløyd.
Foto: Tale Haso / NRKPå opplæringskontoret for bygg- og anleggsteknikk i Hordaland applauderer de satsingen i Granvin.
– Gravin er et godt forbilde. Alle snakker om at vi skal bygge hus og tegne på data, men først trenger elevene å lære grunnleggende ferdigheter. De må kunne bruke hammer, sag og annet verktøy, sier opplæringsleder Jonny Olsen.
Eirik Herre Opheimsvangen (15) setter pris på opplæringen.
– Jeg har tenkt litt på å gå videre på bygg- og anleggs fag. Derfor synes jeg det er lurt å ha sløyd.
Lærer Rune Magnar Røthe ser at sløyd passer ekstra godt for noen av elevene.
– Flere av elevene som ikke finner seg til rette på skolen blomstrer i sløyden. Vi ser verdien av at sløydfaget gjeninnføres. Jeg tror at faget kan motivere flere til å velge den praktiske retningen på sikt, sier Røthe.
- Les også: