Vil forby 25.000 vedovner i Bergen

Høyre slår på den grønne stortrommen i sitt alternative budsjett for Bergen. Men millionløftet er urealistisk, mener finansbyråden.

Fra v. Petter Nilsen, Norvald Visnes og Hilde Onarheim.

VIL HA STRØM: Landstrøm til alle skip er ett av tiltakene Høyre vil ha gjennomført før 2020. Fra v. Petter Nilsen, Norvald Visnes og Hilde Onarheim.

Foto: Christian Lura / NRK

– Vi bør få flertall for dette, for det er forslag helt i tråd med det byrådspartiene også ønsker, sier Høyres gruppeleder Hilde Onarheim.

Det er hustrig på Festningskaien, og cruiseskipene har for lengst seilt til sydligere strøk. Men om få år bør både de og andre skip i Bergen havn få landstrøm, mener Høyre.

– Vi har planene, men mangler bare pengene. Landstrøm koster 200 millioner kroner, sier Norvald Visnes (H) som også sitter i styret til Bergen og Omland havnevesen.

– Vi ønsker også å forby gamle vedovner fra og med 2020. Spesielt på vinterstid er de kilde til mye av luftforurensningen. Det er 25.000 igjen av dem i Bergen, sier Visnes.

Store mål

Det skorter ikke på miljøvisjoner i Bergen bystyre. Det er vedtatt at Bergen skal kutte utslippene med 30 prosent sammenlignet med 1991-nivå. Og det skal skje innen 2020.

Byrådet setter av fem millioner kroner av driftsmidlene i året for å nå klimamålet. Altfor lite, mener Høyre, som foreslår en dobling. I tillegg vil de sette 400 millioner kroner i et fond til grønne investeringer.

Petter Nilsen i Unge Høyre er glad for at moderpartiet vil satse tungt på miljøtiltak.

– Det finansieres med eiendomssalg og arealeffektivisering. Der er det mye å hente, sier Nilsen.

Partiet vil selge eiendommer for 100 millioner kroner i året for å finansiere klimaønskene.

– Vi eier eiendommer for ti milliarder kroner. Det må kunne gå an å selge én prosent av dette årlig, mener Onarheim.

Dag Inge Ulstein

- UREALISTISK: Et eiendomssalg som Høyre foreslår, er ikke praktisk mulig på kort sikt, mener finansbyråd Dag Inge Ulstein (KrF).

Foto: Kaspar Knudsen / NRK

– Urealistisk

– På kort sikt er det helt urealistisk, mener finansbyråd Dag Inge Ulstein (KrF).

Selv om kommunen skulle finne eiendommer som kan selges, vil det ta lengre tid å gjøre dem klare for salg, mener han.

– For å selge eiendommer på dette nivået, må de utvikles og reguleres. Og det er litt spesielt at det er først når Høyre er kommet i opposisjon, de ser muligheter for slike store salg, sier Ulstein.

Høyre legger frem sitt alternative budsjett i dag, og klimaløftet er en sentral del av forslagene.