Nå skal det bli slutt på cruisekaos i Bergen

Byrådet i Bergen vil ha slutt på cruisekaoset. Nå prøver de å spre anløpene og utvide sesongen for Norges største og travleste cruisehavn.

Gigantskip på havnen i Bergen

GIGANTER: Tusenvis av turister inntar Bergen sentrum samtidig. Nå vil byrådet spre dem over en lengre sesong.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Enkelte sommerdager er det så tett med turister i Bergen sentrum at det er vanskelig å ta seg frem.

– Noe må gjøres. Det er kun stress. Du har ikke tid til å snakke med kundene. Du blir irritert av å gå på jobb, for det er folk over alt, forteller Anne-Li Hanf i suvenirbutikken Audhild Viken på Bryggen.

Det er få turister i butikken nå, men i høysesongen kan det noen dager bli for travelt. Det skjer når seks cruiseskip ligger til kai på samme dag. Da er det fullt i Bergen sentrum.

Anne-Li Hanf Audhild Viken

STRESS: For suvenirbutikken Audhild Viken på Bryggen er cruiseturistene viktige. Den beste løsningen for alle parter er om de spres mer utover både i høysesongen og ellers i året, mener Anne-Li Hanf. – Da har vi også bedre sjanse til å ta oss av kundene, sier Hanf.

Foto: Siri Løken / NRK

Anløpene skal spres

Nå vil byrådet ha slutt på det verste cruisekaoset om sommeren.

– Det vi så i sommer, var at det er enkelte attraksjoner der det rett og slett blir overfylt, sier byråd for klima, kultur og næring i Bergen, Julie Andersland (V).

Bergen er landets største cruisehavn. De siste årene har det vært en kraftig vekst i cruisetrafikken. Men mens det 28 dager i høysesongen sist sommer ikke var et eneste cruiseskip i havnen, var det andre dager opptil seks skip som lå ved kai.

Nå skal anløpene spres mer utover, ifølge Andersland.

– Vi ser at det er enkelte dager i høysesongen nesten ikke er cruiseanløp, og vi ser at sesongen er kort. Vi ønsker, i samarbeid med Bergen reiselivslag og havnen, å sette et tak på hvor mange cruiseturister Bergen kan ha per dag. Rett og slett for at det ikke skal bli helt overfylt, sier byråden.

Julie Andersland

BYRÅD: Julie Andersland lover å få slutt på cruisekaoset.

Foto: Siri Løken / NRK

– Situasjonen har kommet ut av kontroll

Cruisestrategien for Bergen behandles i komité for byutvikling i dag. Komiteen skal diskutere flere klimatiltak og krav om fossilfrie cruiseskip innen 2030.

Det er ikke bare Bergen som har utfordringer. Dersom cruiseveksten i Norge fortsetter i samme tempo som i dag, kommer tallet på cruisepassasjerer til å dobles frem mot 2039, ifølge Transportøkonomisk institutt.

– Situasjonen har de siste årene kommet ut av kontroll, sier listetopp for Miljøpartiet De Grønne i Hordaland, Arild Hermstad.

Hermstad er glad for at cruiseanløpene i Bergen skal spres mer utover, men helst ville han hatt langt færre cruiseskip til byen.

– Vi blir nødt til å sette en grense for hvor mange skip som skal inn. Vi kan risikere å ødelegge Bergen som turistby hvis situasjonen får utvikle seg, sier Hermstad.