Hopp til innhold

Helikopterprodusent vurderer protester mot Turøy-rapport

Airbus er uenig med Havarikommisjonen når det gjelder rapporten etter Turøy-ulykken, og helikopterprodusenten kan fremme dissens, ifølge Teknisk Ukeblad.

Turøy-ulykken.

SPREKK: En sprekk i dette giret, som avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen viste frem i fjor, er utpekt som årsak til at helikopteret styrtet ved Turøy. Men sprekken kan nå bli omstridt.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Den endelige rapporten fra kommisjonen etter helikopterstyrten ved Turøy legges fram i Bergen torsdag ettermiddag.

Bistandsadvokat for flere av de etterlatte, Svein Kjetil Svendsen, sier til NRK at de pårørende forventer å få svar på det som skjedde.

Men nå melder Teknisk Ukeblad at det allerede før fremleggelsen er uenigheter om sannheten bak styrten.

Airbus, som produserte Super Puma-helikopteret som styrtet, er ikke enig med Havarikommisjonen om detaljene i hvordan sprekken i en del i helikopterets gir fikk vokse til å være et brudd.

Det førte til girbokshavari og at hovedrotoren løsnet.

Turøy-ulykken. Hva gikk galt. Grafikk.

SPRUKKET TANNHJUL: Slik har Havarikommisjonen tidligere forklart hendelsesforløpet.

Vurderer å fremme «dissens»

Henrik Solvorn Fjeldsbø i Industri Energi uttaler torsdag til NRK at nettopp spørsmålet rundt utviklingen av sprekken er noe av det som er uavklart.

Nå kan det se ut til at dette temaet vil forbli omstridt.

Airbus ønsker ikke å kommentere saken før rapporten er offentliggjort. Men etter det Teknisk Ukeblad kjenner til, var det så sent som onsdag interne drøftinger om hvorvidt selskapet skal fremme en form for dissens mot Havarikommisjonens rapport.

– Arbeidet har vært gjennomført så grundig vi har kunnet, sier kommisjonsdirektør i Havarikommisjonen, William Bertheussen, til NRK torsdag.