Hopp til innhold

Trude Drevland: – Boka er skrevet i min verste livskrise

– Jeg har kjent veldig mye på usikkerheten og på håpløsheten, sier tidligere Bergens-ordfører Trude Drevland.

Trude Drevland gir torsdag ut sin egen bok hvor hun skriver om korrupsjonssiktelsen og kommer med kraftig kritikk av Bergen Høyre, media og politiet.

INTERVJU: Korrupsjonssiktede Trude Drevland kritiserer politiet, media og Bergen Høyre i sin nye bok.

– Det har gjort godt å få sette en del ting på plass. Men boka er jo skrevet mens jeg var og er i min verste livskrise. Jeg har kjent veldig mye på usikkerheten og på håpløsheten, sier Trude Drevland på en pressekonferanse nå i formiddag.

Ett år og to måneder etter at hun ble siktet for grov korrupsjon, lanserer den tidligere Høyre-ordføreren boka «Litt privat». I boka kritiserer hun politiet, hevder hun ble telefonavlyttet og «innrømmer gladelig» at hun drev lobbyvirksomhet for Bergen.

– Forferdelig vanskelig

Det var forlaget Aschehoug som for to år siden tok kontakt med Drevland, før korrupsjonssaken ble kjent.

De ønsket at en «så markant og formuleringssterk» politiker skulle skrive bok.

– Det har vært både en befrielse og forferdelig vanskelig. Det å sette ord på så mye sårbart, så mye privat, snakke om livet og følelser og ikke bare få lov til å mene om politikk, har vært spesielt. Og det å berøre en så alvorlig og vanskelig sak med varsomhet har vært uhyre vanskelig, sier Drevland.

Siktet for grov korrupsjon

Cruisedåpsaken

SPANDERTE TURER: Turene som reder Torstein Hagen spanderte på Trude Drevland er bakgrunn for den store korrupsjonssaken som også omfavner havnesjef Inge Tangerås i Bergen.

Foto: Ask, Erik / NTB scanpix

Bakgrunnen for korrupsjonssaken er en skipsdåp 17. mai 2015:

Det var flere i Bergen som reagerte da 17. mai-programmet i fjor ble forandret: Fritidsbåtene som pleide å ligge i Vågen ved Bryggen ble forvist vekk, til fordel for det nye cruiseskipet «Viking star», som skulle døpes av ordfører Trude Drevland (H) i en storslått feiring med fyrverkeri og konsert.

Hvorfor skulle rederen få lov til det? spurte flere.

Etterpå viste det seg at rederiet hadde spandert et tredagers cruise for Drevland og ektemannen og en luksustur til Venezia for Drevland og sønnen. To måneder etter turen spurte rederen ordføreren om hjelp til å endre reglene for skipsregisteret. Reglene ble endret. Nå er Drevland siktet for grov korrupsjon.

– Fratt all privat frihet

I dag sier hun dette om siktelsen:

– Det er en meget alvorlig sak. Det er det eneste jeg tenker på. Det dominerer hver eneste time, hver dag i livet mitt. Ventetida er og har vært helt fryktelig. Og den har vært altoppslukende.

I boka forteller hun om hvordan leiligheten hennes og kontoret ble ransaket av politiet og at datamaskinen hennes ble beslaglagt.

– Du sier du har vært telefonavlyttet. Hvordan reagerte du på det?

– Jeg er ikke ferdig med å reagere på det, sier Drevland til NRK.

– Var det overraskende?

– Det er et godt spørsmål, det vet jeg ikke hva jeg skal svare på. Jeg er fremdeles i sjokk over å ha blitt fratatt all privat frihet.

Trude H. Drevland lanserte boken "Litt privat"

Venter på eventuell tiltale

Trude Drevland venter fortsatt på om statsadvokaten i Hordaland skal ta ut tiltale mot henne.

Etter det NRK erfarer, vil politiet tiltale henne for grov korrupsjon og havnedirektør Inge Tangerås for korrupsjon.

Drevland sier hun hater å være ute av politikken:

– Det er vel ikke så mange som er i tvil om at jeg elsket å være ordfører. Jeg hater å være borte fra all aktivitet. Og jeg vil bare ut av dette marerittet så fort som overhodet mulig.

Laster innhold, vennligst vent..