Hopp til innhold

– 17. mai-feiringen er solgt!

I år blir ikke 17. mai-feiringen i Bergen som den pleier. Komiteen har tilpasset det tradisjonelle programmet og småbåter blir vist bort fra Vågen – alt til fordel for en skipsreder som skal døpe skipet sitt.

Cruiseskip døpes 17.mai

VIDEO: I år blir ikke 17. mai-feiringen i Bergen som den pleier. Komiteen har tilpasset det tradisjonelle programmet og småbåter blir vist bort fra Vågen.

I dag har debatten rundt endringen i den tradisjonelle 17. mai-feiringen vært opphetet. Det tradisjonelle programmet er endret. Båtfolk blir nektet adgang til Vågen, hvor de pleier å feire nasjonaldagen.

Alt dette skjer fordi en skipsreder skal døpe sitt gedigne cruiseskip. Men til gjengjeld betaler rederen både fyrverkeri og konsert med kjente bergensartister.

Dermed er 17. mai-feiringen solgt, mener store deler av Bystyret.

– Det setter feiringen i Bergen i et litt grelt lys dersom hvem som helst med nok penger skal få promotere seg på 17. mai feiringa, sier SVs Oddny Miljeteig.

Uakseptabelt

Miljeteig (SV) er svært kritisk til at noe slikt blir gjort på selveste nasjonaldagen. Hun sier hun ikke skjønner ikkje poenget. Og peker på at rederiet ikke har noen tradisjon fra Bergen.

Oddny Miljeteig

KRITISK: SVs Oddny Miljeteig er svært kritisk.

Foto: NRK

– Det kan ikke være sånn at 17. mai feiringen i Bergen er til salgs til de som kan komme opp med den beste konserten. Det er grunnlovsdagen vi feirer, sier Miljeteig.

Andre gruppeledere reagerer også på det som skal skje på 17.mai.

– 17. maifeiringen er solgt. Vi synes dette er helt vanvittig. Nå har 17. mai blitt et reklamejippo for et amerikansk rederi, seier Torstein Dale i Rødt.

Gudmor Drevland

– Det er en glede og noe jeg synes er stas. Jeg ville gjort det for hvem som helst, men det er klart det er spesielt når det står "Bergen" i hekken, sier ordfører Trude Drevland som skal være gudmor når cruiseskipet døpes i Vågen.

Hun ser ikke poenget med å kritisere arrangementet.

– Dette kommer Bergen til gode om du spør meg, sier Drevland.

Det er også uvisst hvem som først sa ja til å gi rederiet så stor plass i byens 17. mai feiring. Inge Tangerås, havnedirektør i Bergen sier til NRK at de ikke har lagt seg opp i selve arrangementet, og at deres oppgave er å tilrettelegge kaiområdet.

Båtfolket forvises

Den vanlige bergenser reagerer også på arrangementet. Tradisjonen tro pleier båtfolk feire dagen i fritidsbåter i Vågen. Nå er det ikke plass og de er forvist til Solheimsviken.

– Det dreier seg om en kar som skal markedsføre rederiet sitt. Det er en stor dag for alle, og så ligger en reder der og tar over det som denne dagen handler om, mener båteier Harry Stordal.

Skipsrederen selv sier i dag at han ikke har fått med seg så mye av kritikken.

– Jeg håper vi kan få en hyggelig konsert og vise frem en vakker båt, og at det blir satt pris på av mange, sier skipsreder Torstein Hagen.