Hopp til innhold

Time Magazine: Gerd og Bjarne er blant verdens viktigste personer innen helse

Norske psykologers banebrytende metode for å kurere angst og tvangslidelser hylles. – Hele Helse-Norge kan være stolte av dette, sier Gerd Kvale.

Bjarne Hansen og Gerd Kvale

PRISBELØNTE: – Dette betyr at norsk psykiatri er blitt eksportvare, konstaterer Bjarne Hansen, som sammen med Gerd Kvale får stor anerkjennelse internasjonalt.

Foto: Paul S. Amundsen

Professor Kvale og førsteamanuensis Bjarne Hansen, som leder OCD-teamet på Haukeland universitetssjukehus, er sammen plukket ut på Time Magazines prestisjetunge liste over de 50 personene som gjør mest for å bedre verdens helsetjenester.

Listen ble publisert torsdag. Kvale og Hansen har visst om det i noen dager, men har måttet holde på hemmeligheten.

– Da jeg først fikk e-post om at vi var nominerte, lurte jeg på om det var spam. Så ble vi intervjuet. Og i forgårs fikk vi beskjeden om at vi var valgt ut. Det er fantastisk, Time Magazine er jo størst i verden, sier Kvale til NRK.

På telefon fra Harvard i USA, der hun for tiden lærer opp amerikanske kollegaer i bergensforskernes etter hvert svært anerkjente «firedagersmetode», forteller Kvale at Time har gjennomgått alle publikasjonene deres i prosessen.

– De har virkelig sett på hva vi har levert. Når Time skriver at vi «endrer helsesektoren», betyr det virkelig, virkelig mye. Vi har grunn til å være kjempestolte, sier Kvale.

70 prosent blir friske

Behandlingsmetoden de har utviklet skal hjelpe folk som sliter med angst og tvangslidelser (OCD).

Fire dager med intens trening i programmet deres, har vist seg å gi svært gode resultater. NRK har tidligere fortalt hvordan folk har blitt raskt kurerte, og at «The Bergen 4 day treatment» tas i bruk i utlandet.

Kvale og Hansen har fått millionstøtte til forskningen, og fikk i 2015 pris for «Årets nyvinning» i norsk psykologi. Time legger vekt på de oppsiktsvekkende gode resultatene i sin presentasjon:

«Det kan ta flere måneder å behandle OCD. Men Kvale og Hansen, som er kliniske psykologer på Haukeland universitetssjukehus i Norge, har vist at de kan behandle det på bare fire dager. [ ...] Så langt har rundt 1200 personer med OCD gjennomgått det intensive behandlingsregimet, og rundt 70 prosent har blitt helt friske», heter det i begrunnelsen.

Andre metoder har en suksessprosent på rundt 40.

Time påpeker dessuten at metoden har spredd seg til Island og Sverige, og snart tas i bruk i Houston i USA.

– Interessen er vanvittig stor. Vi blir kontaktet av pasienter fra hele verden, som ber om hjelp, forteller Kvale.

Takker Helse Bergen

Professoren tror utmerkelsen fra Time kan bidra til ytterligere spredning av metoden. Ikke noe ville gledet teamet på Haukeland mer, sier førsteamanuensis Bjarne Hansen.

Han fremhever støtten de har fått av Helse Bergen.

– Dette er en utmerkelse til oss, og til Helse Bergen og sjefene våre som har vært villige til å legge til rette for noe som bryter med systemet, sier Hansen til NRK.

Kvale mener fagfeller i hele Norge nå har grunn til å feire.

– Hele Helse-Norge har grunn til å være stolte av dette, sier hun.

– Dette betyr at norsk psykiatri er blitt eksportvare, konstaterer Hansen.