Hopp til innhold

Stadig flere gjør som Vivian og donerer nyren sin

Antall levende givere av nyre stupte i en årrekke. Nå rapporterer Rikshospitalet om en økning. – Det redder liv, sier styreleder i landsforening for nyrepasienter.

Vivian Fløysand Berland

TRE MÅNEDER: Vivian Fløysand Berland og datteren Rakel var innlagt på Rikshospitalet i tre måneder etter operasjonen. – Rakel pleier å si at vi var på en jentetur sammen til Oslo, sier Berland.

Foto: Mats Arnesen/NRK

– Det var en vidunderlig følelse. Jeg var aldri i tvil om å gjøre det, sier Vivian Fløysand Berland.

Hun opplevde alle foreldres mareritt da datteren Rakel fikk nyresvikt som niåring. Berland fikk først beskjed at hun ikke var aktuell som donor fordi hun har en annen blodtype.

NRK Supernytt sendte en reportasje om Rakel i 2015:

Vivian Fløysand Berland og datteren Rakel

SE VIDEO: NRK Super: Organdonasjon.

Sommeren 2012 kom kontrabeskjeden. Møysommelige tester gjennom høsten viste at moren var kompatibel som giver for sin unge datter.

– Jeg pleier å si at jeg er heldig som har fått lov til å gi livet til barnet mitt to ganger, sier Berland.

– Lite fokus på informasjon

Berland tilhører en gruppe som har blitt stadig mindre.

– Utviklingen har vært veldig alvorlig. Siden 2009 har køen på ventelistene skutt til himmels, sier styreleder i Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte (LNT), Ragnar Skjøld.

I 2009 ble det transplantert 104 nyrer fra en levende giver, et antall som falt til et bunnivå i 2016. Da ble det kun gjennomført 47 transplantasjoner.

– Årsaken er todelt. Nyrelegene har ikke prioritert eller kunnet prioritere å bruke tid på de omfattende prosessene som må til for å utrede mulige levende givere i familien. Det har også vært for lite fokus på å informere om muligheten til å være levende giver, sier Skjøld.

Livstruende konsekvenser

Skjøld opplyser at det i 2017 døde åtte personer mens de ventet på en nyretransplantasjon.

– Åtte dødsfall er åtte for mange. Norge har vært ledende på behandling av pasienter som trenger en nyretransplantasjon siden dette ble etablert som et behandlingstilbud i 1969, sier Skjøld.

I 2016 ble 1474 pasienter behandlet med dialyse – et tall som har steget med 46 prosent på ti år.

– Alle som har opplevd å trenge dialyse vil fortelle deg at det medfører et liv uten kvalitet.

Antall transplantasjoner i Norge 2017

FERSKE TALL: Rikshospitalet i Oslo publiserte nylige sine tall for organdonasjon og transplantasjon i 2017. 32 hjerter, 35 lunger, 24 bukspyttkjertler, 102 levre og 274 nyrer.

Styrelederen i LNT er med i en arbeidsgruppe som i 2018 skal jobbe med å gjøre organdonasjon mer tilgjengelig. Helseminister Bent Høie har besluttet at det i løpet av inneværende år skal bli mulig for hele befolkningen å registrere seg for organdonasjon i sin kjernejournal.

– Forhåpentlig vil det medføre at flere tar stilling til organdonasjon. Etter vår erfaring har altfor få reflektert over det. Vi håper det forandrer seg i 2018, sier Skjøld.

Frykter ny lov vil gi færre donorer

– Spre ordet

Berland skjønner godt at organdonasjon er vanskelig å forholde seg til når en ikke har opplevd situasjonene selv.

Hun håper registrering i kjernejournalen skal gjøre det lettere, men mener også det hjelper å spre ord.

– Jeg har full forståelse for at det er vanskelig, men når du har bestemt deg for å være det, er det lett å fortelle det til andre. Bruk de tre sekundene det tar, så vil kanskje flere bestemme seg for å bli organdonor.

Donoransvarlig ved Haukeland sykehus, Gunhild Holmaas, var gjest i morgensendingen til NRK Hordaland: