Hopp til innhold

Skifter 530 dører i barnehager etter overgrepssak

Bergen kommune investerer millioner for å bedre innsyn i barnehagene etter grov overgrepssak. – Vi gjør alt vi kan for å forhindre nye overgrep, sier byråden.

Dør i barnehage har fått vindu

VINDU: Et slikt vindu settes inn i dører som før har vært tette. Barnehagestyrer Kristin Toppe Haugsbø viser hvordan man kan se både inn og ut av stellerommet i Flaktveit barnehage i Bergen.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Bergen kommune har til nå brukt 3,2 millioner kroner på å installere vindu i dører i nesten 60 kommunale barnehager. Målet er å få bedre oversikt og innsyn – for å hindre at barna utsettes for overgrep i barnehagen.

– Vi må ha trygge og gode barnehagebygg, sier barnehagebyråd i Bergen, Pål Hafstad Thorsen (Ap).

Bruker rundt 7 millioner

I slutten av oktober ble en tidligere barnehageassistent dømt til 10 års forvaring for overgrep mot sju barnehagegutter i Bergen. Overgrepene skjedde mens barna var i barnehagen, noen av dem mens de var i rom alene med mannen. Saken har ført til at kommunen nå tar grep.

– Det er viktig med mest mulig åpenhet for de voksne og mest mulig trygghet for barna, sier Thorsen.

Over 530 dører skal byttes eller endres. 59 barnehager skal ha fått dette før utgangen av 2017. Totalt er det satt av sju millioner kroner til jobben på 73 kommunale barnehager. Også de private barnehagene følger kommunens eksempel og åpner mer opp.

Flaktveit barnehage er en av stedene de allerede har montert glass slik at de kan se inn både på badet og toalettet. Barnehagen har fire avdelinger og 15 ansatte – i dag bare kvinner.

– Det er montert så høyt at voksne kan se inn, men så lavt at barna ikke kan se inn eller ut, sier styrer Kristin Toppe Haugsbø.

– Vi må likevel følge med

Vinduene er montert for at de voksne skal kunne følge med. Barna skal føle at de kan leke i fred, og ha sine ting i fred uten påsyn av andre. I Haugsbøs barnehage er vinduene ferdigmontert i fire avdelinger.

– Jeg tenker at vi skal ikke la oss lure til å tro at fordi om vi har vinduer i dørene så har vi sikret oss 100 prosent. Det er viktig at vi følger like mye med, og at vi har dører helt åpne der det går an å ha dem åpne.

Det jobbes også med å gjøre endringer i vegger som deler opp avdelingene i barnehagen. Dører som ikke er brannklassifisert blir beskjært mens dører som er klassifisert blir byttet ut i sin helhet.

Barnehagestyreren sier endringene har skapt liten oppstandelse på arbeidsplassen.

– Vinduene har kommet inn og hverdagen går som vanlig. Men vi merker jo det at vi har større synlighet overfor hverandre.