Hopp til innhold

Barnehagebyråden: – Vi er i krise

Pål Hafstad Thorsen (Ap) orienterte om den alvorlige overgrepssaken i dagens bystyremøte.

Pål Hafstad Thorsen

– TUNGT: det er klart at jeg som småbarnspappa, men også som politiker med ansvar for barnehagene i Bergen, kjenner tungt på det, sier barnehagebyråd Pål Hafstad Thorsen (Ap).

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Som småbarnspappa preger dette meg fordi jeg kjenner på den usikkerheten og den fortvilelsen foreldrene til de aktuelle barna må kjenne og føle på, sier byråd for barnehage, skole og idrett, Pål Hafstad Thorsen (Ap).

Som ansvarlig byråd kjenner han også på det politiske ansvaret for barnehagene i Bergen.

Dagens viktige bystyremøte i Bergen startet med en orientering fra Thorsen om den alvorlige overgrepssaken i Bergen.

En barnehageansatt er siktet for voldtekt av en fire år gammel gutt, og har i avhør erkjent overgrep mot fire andre barn i to barnehager.

Hadde politiattest

Kan du forklare, hvis mannen har gjort disse handlingene som han har erkjent, hvordan det kan ha skjedd?

– Det er noe som politiet sin etterforskning må gi oss svar på. Vi som kommune er nødt til å høste erfaringer fra den etterforskningen, og vi ser på våre rutiner i etterkant av det, sier han.

Med rutiner mener han prosessen rundt ansettelser. I denne saken har kommunen ettertestet at politiattester er innhentet fra den siktede, i begge periodene han jobbet i den kommunale barnehagen.

Den siktede 31-åringen har jobbet i to ulike barnehager i byen, mellom 2011 og 2016.

Politiet har også bekreftet at han ikke har noen kriminell bakgrunn som ville gjort utslag på politiattester tidligere.

Thorsen vet per i dag ikke om noen bekymringsmeldinger om den siktede, men kan ikke gå nærmere inn i saken, på grunn av den pågående politietterforskningen.

– Reaksjonene jeg har fått fra foreldrene er både sinne, fortvilelse, skuffelse og sorg. Og det er klart at jeg som småbarnspappa, men også som politiker med ansvar for barnehagene i Bergen, kjenner tungt på det, sier Thorsen.

– Vi er i krise

Nå er byrådet i dialog med Tromsø kommune, for hjelp og rådgivning med å håndtere en slik situasjon. Nå er dialogen i hovedsak om hvordan å drive et godt informasjonsarbeid, men de vil også se videre på rutiner i de ulike kommunene etter en slik hendelse.

– Nå er vi i krise. Vi har møter med kriseteam jevnlig, som oppdaterer oss i saken hele tiden, sier Thorsen.

De bistår både foreldre, barn og ansatte i barnehagene.

–​ Kan du føle deg trygg på at det ikke er flere?

– Det kan ingen være, og jeg tror det er den usikkerheten vi alle foreldre føler på, når vi sender barna våre i barnehagen, sier Thorsen.