Politikere delte falskt jubelbilde etter betent oppdrettsstrid i Hardanger

«NÅ BLIR DET FEST», skriver Lingalaks etter at oppdrettssaken i Hardangerfjorden ble avgjort til deres fordel. Men bildet er falskt. Likevel deles det av flere politikere.

Lingalaks Hardanger

FALSKT: Dette bildet kommer ikke fra Lingalaks, selv om det kan se slik ut.

Spørsmålet om oppdrettsanlegg ved Kvamsøy midt i Hardangerfjorden har skapt sterke følelser og folkeopprør lokalt. Mange mener urørt natur kan bli ødelagt, men tirsdag åpnet politikerne i Kvam området for oppdrett. Vedtaket i kommunestyremøtet, der en Sp-politiker gråt på talerstolen, ble banket gjennom med knappest mulig flertall.

Etter vedtaket har SV-politiker Diane Berbain delt et falskt bilde om saken på sin åpne Facebook-side.

Bildet utgir seg for å være et jubelbilde fra oppdrettsselskapet Lingalaks, som nå får søke om å etablere anlegg i området.

Med selskapets logo limt inn på det ikoniske Tidemand og Gude-bildet «Brudeferd i Hardanger», der båten med brudefølget er byttet ut med en oppdrettsmerd, står følgende tekst:

«Lingalaks ønsker å takke de 14 i heradsstyret i Kvam som stemte for oppdrett midt i Hardangerfjorden. 13 stemte mot ... NÅ BLIR DET FEST».

Demonstrasjon i Norheimsund mot oppdrettsplanar i Hardanger

DEMONSTRERTE: Innbyggere demonstrerte to ganger i dagene før kommunestyremøtet i Kvam, men ble ikke hørt.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

KrF-politiker: – Forsto ikke at det var falskt

Mange ser ut til å tro at Lingalaks står bak bildet. Bergenspolitiker Berbains innlegg har fått flere titalls sinte reaksjoner, blant annet fra fylkespolitiker Tom Sverre Tomren (KrF).

Han delte det på egen Facebook-side med teksten «Svært usmakelig!». I kommentarfeltet skriver KrF-politikeren at han tolket bildet som en «seriøs reaksjon fra vinnende side».

Når andre påpeker at det trolig er falskt, skriver Tomren: «Etter 40 år med et blikk på næringen og god kjennskap til Kvaminger forstod jeg ikke det når den dukket opp i strømmen».

Overfor NRK påpeker Tomren at han i ettertid har justert delingsteksten på sin egen Facebook-side, slik at det fremgår at bildet er falskt.

Kvamsøy i Hardanger tatt frå Aksnes i Kvam herad

KVAMSØY: Mellom Kvam og Jondal er Hardangerfjorden på sitt bredeste og dypeste. Like til høyre for Kvamsøy ønsker politikerne å legge til rette for oppdrett.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Rapportert til Facebook

Kvam-ordfører Jostein Ljones (Sp) har tidligere uttalt at Kvamsøy-saken er den med tøffest debattklima han har vært gjennom i sin ordførertid. Han reagerer sterkt på at flere politikere har delt «Lingalaks»-bildet.

– Jeg mener det er svært betenkelig. Man tar i bruk feil virkemiddel som undergraver demokratiet ved å dele denne typen bilder, mener ordføreren.

Lingalaks bekrefter at bildet ikke er laget av dem. «Dette er fake news og ikkje noko Lingalaks står bak. Ber om at innlegget vert sletta umiddelbart!», skriver daglig leder Kristian Botnen i Berbains kommentarfelt.

Berbain svarer med å si at dette er satire og parodi, som man bør «tåle når det gjøres ugagn».

Botnen sier Lingalaks har rapportert innlegget til Facebook. «Bruk av vår logo med ein tekst som skal koma frå oss, er ikkje satire», skriver han.

Lingalaks Hardanger Diane Berbain

REAKSJONER: Mange har reagert med forargelse på bildet SV-politiker Diane Berbain har delt, og ser ut til å tro at det kommer fra Lingalaks.

Foto: Skjermdump

Berbain: – Dette er satire

Det er en privatperson og oppdrettsmotstander som har laget bildet. Diane Berbain sier til NRK at hun ikke kommer til å fjerne det fra sin Facebook-konto.

– For meg var det helt åpenbart at dette var en parodisk illustrasjon og ikke et sitat fra Lingalaks. Jeg ville ha fokus på den politiske avgjørelsen, og jeg tenker at man må tåle litt ironi, sier Berbain.

Når NRK spør om det er riktig av en politiker å spre det noen kaller «fake news» i slike saker, svarer Berbain at hun er svært overrasket over at bildet ble oppfattet slik.

– Jeg er litt sjokkert over at man ikke klarer å skille satire fra «fake news». Det er ganske alvorlig. Når Lingalaks får tillatelse til å rasere Hardangerfjorden ytterligere, er det fint å bruke latteren som våpen, mener Berbain.

Diane Alexandra Berbain

BYSTYREPOLITIKER: Diane Berbain har tidligere representert MDG i bystyret i Bergen. Nå er hun innvalgt for SV.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Lingalaks: – Litt uprofesjonelt

Lingalaks-sjef Kristian Botnen er altså av en helt annen oppfatning.

– Det er ikke lov å dele det jeg oppfatter som «fake news» med bruk av vår logo uten vår godkjenning, sier han til NRK.

Botnen kaller det «litt uprofesjonelt» at flere politikere har delt bildet.

– Noe av det viktigste i vår bransje er bruk av fakta. Det tenker jeg også at en politiker må basere sitt virke på, sier Botnen.

– Frykter du at denne typen debatt og bildebruk oppvigler til hat mot Lingalaks og næringen?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg håper ikke det. Når det er mye følelser inne i bildet, er det ofte dem som har sterkest meninger som kommer tydeligst frem. Men jeg tror de fleste ser at dette ikke er noe vi står bak, sier Botnen.