Nye skilt skal stoppe farlige turer til Trolltunga

Dårlig kledd og i snø legger turister ut på tur til populære Trolltunga. Denne uken blir det satt opp nye skilt som kan redde liv.

Trolltunga

FRARÅDER VINTERTURER: Odda kommune setter opp nye skilt med informasjon for dem som har tenkt seg til Trolltunga. (Arkivbilde.)

Foto: Trolltunga Active

De nye skiltene skal forklare turister at ferdsel til Trolltunga er frarådet om vinteren, mens det i høst- og vårsesongen er sterkt anbefalt å benytte seg av guide.

Nye skilt til Trolltunga

NYE SKILT: Slik blir et av de nye skiltene som skal opp på veien til Trolltunga.

Foto: Odda trykkeri/Odda kommune

– Skiltene har et årshjul for anbefalte turer til Trolltunga. Den smilende delen er om sommeren da alle kan gå etter egen evne, sier rådgiver i Odda kommune, Rolf Bøen.

Har fått bekymringsmeldinger

Normalt starter ikke sesongen for turer til Trolltunga før 15. juni, men allerede nå i mars er det kommet bekymringsmeldinger om fotturister som har forsøkt å gjennomføre turen uten riktig utstyr og fått problemer. Derfor har det hastet med å få på plass de nye skiltene.

– Derfor gjør vi alt vi kan for å fokusere på sikkerhet. I tillegg til de nye informasjonsskiltene som forteller hvilken sesong vi er i, er vi også i gang med å kviste løypene. Dessuten kommer det opp skilt som forklarer hvordan folk må være utstyrt for å ta turen, sier Rolf Bøen.

Trolltunga

POPULÆRT TURMÅL: Stadig flere ønsker å besøke Trolltunga i Hardanger.

Foto: Eldbjørg Pollestad

Rekordmange redningsaksjoner

Etter fjorårets sesong med rekordmange redningsaksjoner ble det stilt spørsmål om ruten til Trolltunga burde sperres av. Foreløpig har Odda kommune ingen planer om fysiske restriksjoner.

– Uansett hvor flinke vi er til å informere, så vil det nok likevel være noen som vi ikke når med dette materialet. Det er imidlertid ikke mulig å stoppe dem fra å bevege seg i høyfjellet i Norge så vi kan bare informere dem best mulig i forkant.

Er Odda kommune med dette klar for en ny sesong med turer til Trolltunga?

– Vi føler vel at de nye tiltakene skal gi oss en mye bedre situasjon enn det vi hadde i fjor.