Hopp til innhold

Dette er Vestlandets farligste turistmål

Utsikten er fantastisk, men også dødelig farlig. Hovedredningssentralen frykter at letemannskapene skal slite seg ut fordi så mange går seg vill nettopp her.

Bli med ut på kanten på Vestlandets farligste turistmål.

HERLIG, MEN FARLIG: Nye dronebilder viser den spektakulære utsikten fra Trolltunga, som også har vist seg å være et farlig turistmål. Mange setter seg selv i livsfare i håp om å få spektakulære bilder ute på kanten. Foto: Alrik Velsvik/NRK

Trolltunga i Hordaland har på kort tid oppnådd samme status som Preikestolen i Rogaland.

I dag har redningsetatene hatt krisemøte der man har diskutert situasjonen for Trolltunga, som har opplevd en eksplosiv utvikling i antall redningsaksjoner det siste året. Hittil i år er antall utrykninger femdoblet.

Ikke skikket for turen

Redningstjenestene har vært i sving 22 ganger på Trolltunga hittil i år. I 2014 var tallet fire aksjoner.

I åtte av ti saker dreier det seg om utenlandske turgåere som er dårlig utstyrt for turen, går tom for krefter eller blir overrasket av mørke eller uvær.

I september døde en australsk student i 20-årene i en fallulykke på Trolltunga.

– Mange starter på en tur som de verken er utstyrt for, eller er i fysisk form til å gjennomføre, sier redningsinspektør Stein Solberg ved Hovedredningssentralen til NRK.

Mannskapene er slitne og grensen er snart nådd.

Bjørn Arild Fjeldsbø, redningsleder

– Gjelder den samme utviklingen for Prekestolen?

– Prekestolen har vi hatt en dialog om. Den store forskjellen til Trolltunga er avstanden man må gå fra startpunktet, som er mye lenger unna, sier Solberg.

Mye er allerede gjort lokalt når det gjelder informasjon og dialog mellom de frivillige, lensmann og kommune. Men kommunikasjons- og mobildekningen der inne må på plass så fort som mulig for å gjøre varsling av hendelser enklere.

– Mannskapene er utslitt

Solberg støtter Røde Kors, som mener både kommune, helsevesen og fylkeskommunen må lage en oppdatert plan for å kunne håndtere den økende turiststrømmen til det populære utsiktspunktet.

– I motsatt fall sliter mannskapene seg ut, og til slutt får man ingen til å stille opp lenger.

Redningsinspektøren frykter at de lokale redningsmannskapene i Odda-området vil slite seg ut som følge av den eksplosive økningen i antall hasteaksjoner.

Områdeleder for Røde Kors i indre Hardanger, Bjørn Arild Fjeldsbø, understreker at det haster å gjøre forholdene enklere for mannskapene. I dag må de gjerne traske i fjellet halve dagen og natten, og må gå rett på sin sivile jobb dagen etter.

– Mannskapene er slitne og grensen er snart nådd, sier han til NRK.