Hopp til innhold

Røde Kors-leder: – Nå må noe gjøres!

Mandag utløste et asiatisk par i 50-årene årets 22. redningsaksjon ved Trolltunga. I hele fjor var det bare fire. Nå krever Røde Kors strakstiltak.

Det har i 2015 vært svært mange redningsaksjoner ved turistattraksjonen Trolltunga. Områdeleder i Røde Kors, Bjørn Arild Fjeldsbø, krever tiltak.

MANGE OPPDRAG: Områdeleder i Røde Kors, Bjørn Arild Fjeldsbø, fortviler over de mange redningsoppdragene på Trolltunga. Foto: Arvid Aga / NRK

I september døde en australsk student i 20-årene i en fallulykke på Trolltunga.

Trolltunga

POPULÆRT TURISTMÅL: Turisttrafikken til Trolltunga i Skjeggedal i Hardanger har mangedoblet seg de siste årene.

Foto: Tale Hauso / NRK

Redningstjenestene har vært i sving ytterligere 21 ganger i år, stort sett på grunn av turgåere som er dårlig utstyrt for turen, går tom for krefter eller blir overrasket av mørke eller uvær.

– Det kan ikke fortsette slik. Nå må det settes inn strakstiltak. Vi er under 20 personer som deler på alle disse aksjonene, og kapasiteten vår er sprengt, sier områdeleder i Røde Kors, Bjørn Arild Fjeldsbø.

LES OGSÅ: Aldri før har de reddet så mange på villspor

Hadde feilberegnet tid og krefter

I morgen, onsdag, skal han og Hardanger-lensmann Terje Kvalvik i møte med Hovedredningssentralen på Sola for å diskutere situasjonen, som betegnes som alvorlig.

Redningsmannskaper parkeringsplass Trolltunga

NY AKSJON: Redningsmannskaper på parkeringsplassen ved utgangspunktet for Trolltunga-turen mandag kveld.

Foto: Arvid Aga / NRK

Det spektakulære turmålet i Skjeggedal i Hardanger har i løpet av kort tid blitt utrolig populært både blant nordmenn og turister fra hele verden.

Paret som mandag trengte hjelp for å komme seg ned, hadde reist ens ærend fra Singapore for å se Trolltunga. De to hadde feilberegnet både lengden på den 7-10 timer lange turen og hvor anstrengende den var.

– Nesten alle som går seg tom for krefter eller feilberegner tidsbruken, er utenlandske turister. De få norske vi møter har stort sett vært uheldige og skadet seg, sier Fjeldsbø.

Vil sette opp nød-gapahuker

For den lokale Røde Kors-styrken er belastningen nå helt på smertegrensen, forteller han.

Redningsaksjon på Trolltunga

24-ÅRING DØDE: I september falt en kvinnelig turist ned fra Trolltunga og døde. Antall redningsaksjoner ved turmålet har aldri vært høyere.

Foto: Espen Mills

Fra før er det allerede satt opp en rekke skilt som på mange språk forteller om avstander og hva slags utstyr turgåere bør ha med seg. Nå mener Røde Kors-sjefen at det også bør settes opp sikringsbuer langs Trolltunga-stien.

– Hvis det hadde vært noen gapahuker underveis, kunne folk søkt ly for vind og vær, laget seg noe mat mens de ventet og tatt seg ned ved egen hjelp, sier Fjeldsbø.

Ber utrente utsette turen til våren

Det er nå ofte nattefrost i området, og i går snødde det under aksjonen for å redde ned paret fra Singapore. Røde Kors advarer mot glatt føre.

Per Helge Sekse

– UTSETT TUREN: – Nå er vi helt på grensen tidsmessig med tanke på mørket, sier politioverbetjent Per Helge Sekse ved Hardanger lensmannsdistrikt.

Foto: Egil Torheim / NRK

Politiet ber folk som ikke er fjellvant og godt utstyrt om å utsette turen til våren.

– Nå er vi helt på grensen tidsmessig med tanke på mørket. Det er en vanskelig øvelse å ta seg ned uten dagslys. Nå må man ha med lys, full vinterutrustning og helst overnattingsutstyr om man har tenkt å ta turen. Alternativet er å vente til våren, sier politioverbetjent Per Helge Sekse ved Hardanger lensmannsdistrikt.

LES OGSÅ: Politiet tek sjølvkritikk etter dødsulukke