Hopp til innhold

No blir det meir norsk kjøtt i Nordsjøen

Oljearbeidarane har etterlyst meir norskprodusert mat på sokkelen. No har dei grunn til å juble.

«Velkommen til Gyda. Tenk sikkerhet», står det på et skilt på helikopterdekket.

BEREKRAFT: Oljearbeidarar har fått eit auka fokus på sunn livsstil, no tar Equinor grep.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Når vi no endeleg ser framgang, er det svært gledeleg og gjev inspirasjon til fortsette arbeidet, seier Trond Cato Fylling, kokk hjå Equinor og hovudtillitsvald i SAFE.

Sidan 2018 har han og kollega Roger Fimland Maurstad kjempa for meir norsk mat på norsk sokkel.

Neste år vert arbeidet premiert. Då doblar Equinor andelen norsk kjøtt i Nordsjøen.

Trond Cato Fylling

Trond Cato Fylling har i fleire år kjempa for norsk mat på sokkelen og peiker på at alle har eit ansvar for å støtte og ta vare på norske produsentar.

Foto: privat

I dag vert 80 prosent av det serverte kjøttet på norsk sokkel produsert i utlandet.

Forklaringa er at norske oljeselskap kan importere utanlandsk kjøtt tollfritt til sokkelen.

Etter massivt press mot Equinor og andre norske oljeselskap blir det no mindre storfe og lammekjøtt frå Brasil, Argentina, Uruguay og New Zealand.

Stavanger Aftenblad omtalte saka først.

Oljearbeidere Oseberg feltsenter

Kvar dag går det med to tonn kjøtt på norsk sokkel. Tollreglar gjer at nesten alt saman kjem frå utlandet.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Eit sterk ønske frå tilsette

Kvart år serverer Equinor 8 millionar måltid i Nordsjøen. Dei merkar at dei tilsette spør meir om berekraft.

– Det er ønske om meir grønsaker, eit bevisst forhold til matavfall og bruk av lokale råvarer. Dette er trendar vi ønsker å understøtte, seier pressetalsmann i Equinor, Gisle Ledel Johannessen.

I mai vart oljeindustrien og matindustrien oppfordra av regjeringa om å setje seg saman for å finne løysingar på korleis norskdelen av mat på sokkelen kan aukast.

Bakgrunnen var kritikk frå opposisjonen om at oljeselskapa «snor seg unna normalt samfunnsansvar».

Fagforeiningsleiaren i Industri Energi Equinor kalla det «eit tankekors» at olje- og matindustrien har samanfallande interesser, men at dei likevel ikkje finn kvarandre.

Nye prognosar viser at det norske kjøttlageret passerer 12.000 tonn ved utgangen av året.

Som et strakstiltak har den bondeeide kjøttgiganten Nortura tatt initiativ til å slakte meir kalv.

OLJE OSEBERGFELTET

Vår Energi sende i fjor ut pressmelding om at fire av deira offshoreinstallasjonar stiller strengare krav til lokale underleverandørar og kortreist mat.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Har ingen planar om stoppe

Sjølv om det ser ut til å bli ei auke på rundt 100 tonn norsk kjøtt neste år, har Fylling ingen planar om å stoppe.

– Målet er å auke uttaket av norske råvarer, og vi jobbar også mot Forsvaret, seier Equinor-kokken.

Leiar i Fagforbundet for tilsette i energisektoren, Hilde-Marit Rysst, meiner at meir norskprodusert mat på sokkelen er ein vinn-vinn-situasjon.

Les også «Skuddpremie» på kalv skal løse kjøttknipe

Kalver, Reiersølmoen gård

– Langsiktige avtaler med produsentane er viktige for føreseielegheit for bonden og dertil investeringar til næringa, seier Rysst.

Osebergfeltet i Nordsjøen

I 2019 påla landsmøtet til fagforbundet Safe at deira eige forbundsstyre skal jobbe for å fremje norsk kjøtt og råvarer for alle aktørar på norsk sokkel.

Foto: Marit Hommedal / NTB

Bøndene jublar

– Det gjer meg veldig glad, seier leiar i Vestland bondelag, Gry Agjeld.

Ho meiner det er eit godt signal til norske bønder om at dei blir prioritert også på norsk sokkel.

– Det er mange gode argument for å velje norskprodusert kjøtt, spesielt med at det er lite bruk av antibiotika og stort fokus på dyrevelferd.

Les også Krangel om middagstallerkenen på norsk sokkel

Offisiell åpning av Johan Sverdup.

Roger Fimland Maurstad, kokk Equinor

Roger Fimland Maurstad jublar for meir norsk kjøtt på sokkelen.

Foto: privat