Hopp til innhold

Nå haster det om du vil ha gratis HPV-vaksine

Snart går fristen for å ta første av tre vaksinedoser ut. Etter nyttår må kvinner i målgruppen selv betale flere tusen kroner for vaksinen.

HPV-vaksine

HPV-VAKSINE: Denne vaksinen skal forebygge livmorhalskreft.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Jenter som er født i 1991 eller senere har siden høsten 2016 hatt tilbud om gratis vaksinering mot HPV-virus. Vaksinen beskytter mot HPV 16 og 18, som er årsak til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.

Men i desember går fristen for å ta første av tre vaksinedoser ut.

– Unge kvinner blir hardt rammet av HPV-relatert sykdom, og dette er en fin mulighet til å beskytte seg mot dette, sier overlege Margrethe Greve Isdahl ved Folkehelseinstituttet (FHI).

100.000 uvaksinerte

Humant papillomavirus (HPV) smitter ved seksuell aktivitet og er svært vanlig. HPV-infeksjoner kan føre til utvikling av kreft, advarer FHI.

Omtrent halvparten av dem som er i målgruppen for vaksinen, har valgt å vaksinere seg, men fremdeles er 100.000 unge kvinner uvaksinerte.

FORNØYD: Overlege Margrethe Greve-Isdahl er glad hepatitt B-vaksine nå tilbys alle norske spedbarn.

MARGRETHE GREVE ISDAHL: Isdahl er Overlege ved Folkehelseinstituttet.

Derfor har Stortinget satt i gang et opphentingsprogram for å få flere til å vaksiner seg gratis.

– Dette er noe vi har jobbet for å få til lenge, nettopp fordi livmorhalskreft er en alvorlig sykdom. Halvparten av kvinnene som er rammet er under 45 år, sier Isdahl.

Merker større pågang

– Noen forteller at «venninnen min sa jeg måtte komme og ta den nå», så det er tydelig at jentene oppfordrer hverandre til å skynde seg med å ta vaksinen, sier helsesøster Agnes Giertsen.

Hun er leder ved Engen Helsestasjon for ungdom og studenter i Bergen kommune, og har merket pågangen av unge kvinner som ønsker å vaksinere seg de siste årene.

Spesielt etter sommeren har helsestasjonen hatt større pågang av jenter som vil ta vaksinen før fristen går ut.

– Det finnes veldig mange steder rundt omkring der man kan få vaksinen. Det er bare å søke på «HPV» så finner du ut hvor du kan ta den, sier hun.

Agnes Giertsen

MERKER PÅGANG: Helsesøster Agnes Giertsen ved Engen helsestasjon i Bergen forteller at mange jenter nå kommer for å ta HPV-vaksinen før fristen går ut.

Foto: Bergit Sønstebø Svendseid / NRK

I september vil FHI sende ut tekstmeldinger til alle kvinner født i 1991 eller senere. Hvis en vil benytte seg av tilbudet om gratis vaksine, må en ta første dose før nyttår.

– Da har man god tid til å rekke alle de tre vaksinene, slik at man er livsvarig beskyttet, sier Giertsen.

Må ta alle tre doser

Kvinner født i 1990 og tidligere må ta kontakt med fastlegen og betale for vaksinen selv, det vil koste omtrent 4000 kroner. Dette gjelder også for dem som ikke rekker å ta første dose innen nyttår.

HPV-vaksinen består av tre doser, og den siste dosen må være tatt innen 1. juli 2019, etter det må du også betale rundt 4000 kroner.

HPV Vaksine

TRE DOSER: HPV-vaksinen må tas i tre omganger. Siste dose må være tatt innen 1. juli 2019, dersom man ikke skal betale for vaksinen selv.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Anita Daae er prosjektleder for vaksineprogrammet. Hun uttalte til NRK i juli at det er viktig å ta alle tre dosene, om man først har startet.

– Det er veldig viktig at de som har startet å ta en dose fullfører med de resterende dosene for å få best mulig beskyttelse. Noen vil ikke ta vaksinen og det er greit og helt opp til hver og en, sa Daae.