Hopp til innhold

Mener kortere liggetid etter barsel fører til at mødre får problemer med amming

– Vi får kolossalt mange henvendelser fra folk som er fortvilet over at de ikke har fått hjelp, sier Anne Sigstad i Ammehjelpen.

18094663
Foto: Frank May / NTB scanpix

Flere frykter nå at tallet på ammende norske mødre skal dale. Ifølge organisasjonen, Ammehjelpen, får nybakte mødre over hele landet for dårlig hjelp med å få til ammingen.

Ammehjelpen er en organisasjon som arbeider for at flest mulig skal amme babyene sine. Ifølge daglig leder i organisasjonen, Anne Sigstad, opplever de nå en stor økning i antall henvendelser fra fortvilte mødre som ikke får til å amme.

– Det mødrene spør om er mer elementært og mye vanskeligere nå enn for 30 år siden. De har ikke fått den grunnleggende hjelpen som man fikk da man var i barsel i tidligere tider, sier Sigstad.

Sterkt kritisk til kortere liggetid

I lang tid har kortere liggetid vært et hett tema. Liggetid er de dagene kvinnene skal ligge på klinikken før de reiser hjem etter fødselen.

Det er ventet at om få år skal en stor del av barselkvinnene reise hjem bare seks til åtte timer etter fødselen, for deretter å bli fulgt opp av jordmortjenesten i kommunen de bor i.

Både jordmorforeningen og opposisjonen på Stortinget er kritisk til utviklingen. Saken ble diskutert i spørretimen på Stortinget onsdag denne uken.

Trygve Slagsvold Vedum (SP)

KRITISK: Partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum er sterkt kritisk til kortere liggetid.

Foto: NRK

«Selv drektige kyr har bedre vern i sitt svangerskap enn kvinner her i landet», uttalte partileder for Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

Ammepoliklinikken ved Haukeland merker stor pågang fra mødre som av ulike grunner strever med å få til ammingen. Avdelingsjordmor, Inger Sofie Stensland har selv vært jordmor i 30 år, og mener at problemstillingen var den samme for 25 år siden.

– Vi begynte med kort liggetid for 25 år siden også, da var kritikken den samme, sier hun.

Mamma Jeva Pokite har kommet godt igang med ammingen etter fødselen her ved Kvinneklinikken i Bergen

GODT I GANG: Mamma, Jeva Pokite, har kommet godt i gang med ammingen etter fødselen her ved Kvinneklinikken i Bergen

Foto: Siri Løken / NRK

Frykter «70-tallstilstander»

Sigstad i Ammehjelpen mener på sin side at det er en klar sammenheng mellom kortere liggetid og at flere sliter med ammingen. Hun frykter at vi er tilbake til «70-tallstilstander», der mange endte opp med ikke å amme i det hele tatt.

–Tendensen vil vi se når vi får statistikken fra helsedirektoratet. Det er klart at ammingen er truet, sier Sigstad.

Det er ingen som blir avvist når de tar kontakt med ammepoliklinikken på Kvinneklinikken, sier Stensland.

– Amming har alltid vært et stort spørsmål. Da kvinner lå i mange dager på sykehus, så klarte vi ikke å registrere problemstillingen på samme måte som i dag. Problemet blir tydeligere når de reiser tidligere hjem, sier hun.