Joanna (47) fikk blodpropp to uker etter hun fikk AstraZeneca-vaksinen

Joanna Hauken venter på svar om blodproppen i lungene skyldes AstraZeneca-vaksinen.

Joanna Hauken fikk blodpropp i lungene kort tid etter koronavaksinen.

SYK: Joanna Hauken fikk blodpropp i lungene kort tid etter hun tok AstraZeneca. Legene vet ikke årsaken, men prøver er nå sendt til spesialister i Nord-Norge.

Foto: Julianne Bråten Mossing / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Spesialfysioterapeuten ble glad da hun ble vaksinert med vaksinen 1. mars.

Men ukene etter slet hun med press i lungene, svetting og lite energi. Hun hadde også hodepine.

Joanna fortsatte å gå på jobb som fysioterapeut i Bergen kommune og som treningsinstruktør på et treningssenteret.

– Jeg var ikke i god form. På treningssenteret måtte jeg ta lettere vekter. Da jeg trente med en pasient i en trapp på jobb, gikk pasienten fra meg, sier hun.

Da det ble kjent at AstraZeneca-vaksinen ble stanset forrige uke, sendte kommunen ut SMS til vaksinerte der de vaksinerte ble bedt om å følge med på eventuelle bivirkninger av vaksinen.

Søndag oppsøkte hun derfor legevakten på grunn av den dårlige formen, og dagen etter ble hun sendt til Haukeland universitetssjukehus. Da hadde det gått 14 dager siden hun tok vaksinen.

Hadde blodpropp i lungene

På sykehuset fulgte flere prøver og undersøkelser.

På kvelden ble jeg fortalt at det var oppdaget blodpropp i lungene. Vi måtte starte behandling så fort som mulig, sier hun.

Joanna Hauken

MEDISINER: Fysioterapeuten har vært frisk hele livet, og lever et aktivt liv. Leger undersøker nå om blodproppen i begge lungene skyldes vaksinen.

Foto: Julianne Bråten Mossing / NRK

– Den kvelden fikk jeg beskjed om å ligge helt i ro. Det var ganske dramatisk, sier hun.

Dagen etter ble hun skrevet ut.

Legene på Haukeland universitetssjukehuset kan hverken bekrefte eller utelukke at vaksineringen har tilknytning til blodpropper i begge lungene.

Tilfellet til Joanna er meldt inn til Folkehelseinstituttet, men er ikke en av de fem alvorlige tilfellene med lave blodplater, blodpropp og lavt antall blodplater Statens legemiddelverk kjente til torsdag.

Fredag leverte Joanna blodprøver til leger i Nasjonal behandlingstjeneste for avansert trombocyttimmunologi på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Joanna Hauken blir undersøkt på Haukeland.

SKAL UNDERSØKES: Fredag tok Hauken prøver som blir brukt til å få flere svar om sammenhengen mellom blodpropp og AstraZeneca-vaksinen.

Foto: Julianne Bråten Mossing / NRK

Hun håper det kan gi henne flere svar.

– Jeg synes det er bra vi har et system der dette blir løftet videre. Jeg vil ikke at dette skal gjøre folk redd, men jeg forventer at det brukes ressurser på å finne ut av dette. Det haster virkelig. Jeg synes myndighetene burde støttes godt slik at legene kan jobbe videre med dette, sier Hauken.

NRK forklarer

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Det vet man ikke sikkert, men...

...norske forskere ved Oslo universitetssykehus (OUS) mener de har funnet en sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og en sjelden kombinasjon av et lavt antall blodplater, blødning og blodpropp. 

Vaksinen kan ha ført til en kraftig imunrespons. Hva betyr det?

Immunsystemet vårt hjelper oss å bekjempe virus og bakterier i kroppen. Av og til kan immunforsvaret overreagere og utløse kraftige betennelsesreaksjoner. De norske forskerne mistenker at noen har reagert slik på vaksinen, noe som igjen har ført til de sjeldne sykdomsbildene. 

Hva er blodpropp?

Blodpropp betyr at blodet levrer seg lettere og blokkerer normal sirkulasjon. Årlig blir mellom 5000–6000 pasienter innlagt med blodpropp på norske sykehus.

 

«Nedsatte blodplater i blodet», hva betyr det?

Blodet består av blodvæske, røde og hvite blodlegemer og blodplater. Blodplatene er viktige for blodets evne til å levre seg.
 

Flere av pasientene har hatt et lavt antall blodplater i blodet, noe som vanligvis gir motsatt problem av blodpropp, nemlig blødning. Tegn på blødning kan være blåmerker, at man blør i tannkjøttet når man pusser tenner eller punktformede blødninger i huden, spesielt på beina.

Hvor mange er døde?

Søndag 21. mars er tre personer er døde etter å ha vært innlagt på sykehus med det sjeldne sykdomsbildet. Alle var under 55 år. 

 

I Tynset kommune døde en helsearbeider i 30-årene med et annerledes sykdomsbilde. Det undersøkes om også dette sykdomsbildet kan ha hatt en sammenheng med vaksinen.

Hvor mange er alvorlig syke?

Søndag 21. mars er to vaksinerte personer innlagt på Oslo universitetssykehus med den sjeldne kombinasjon av lave blodplater, blødning og blodpropp. 

 

Det er satt 121.820 doser med AstraZeneca i Norge, 17 millioner er vaksinert globalt. 

Man kan få blodpropp av covid-19

Koronaviruset trigger også en sterk immunreaksjon, slik forskerne mistenker at AstraZeneca-vaksinen har gjort for noen pasienter. Det er denne reaksjonen som gjør at en del koronasmittede får et alvorlig sykdomsforløp. Observasjoner viser at pasienter med alvorlig covid-19-sykdom er spesielt utsatt for å få blodpropp.

EMA gir vaksinen grønt lys

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) konkluderte torsdag 18. mars med at en sammenheng mellom blodproppene og vaksinen ikke kan utelukkes, men at nytten er større enn risikoen. Flere land tok etter dette i bruk AstraZeneca-vaksinen igjen, mens Norge avventer. 

Har du fått AstraZeneca-vaksinen? Dette må du følge med på

Undersøker noen få tilfeller

I Norge har 121.820 personer fått AstraZeneca-vaksine.

Norge har satt vaksinering med AstraZeneca-vaksinen på vent etter noen få tilfeller av alvorlige bivirkninger etter vaksinen hos helsepersonell.

Legemiddelverket har mottatt 7702 meldinger om mistenkte bivirkninger. 361 av disse er klassifisert som alvorlige av Statens legemiddelverk.

Helse Bergen har fredag totalt meldt inn 42 meldinger om bivirkninger til Statens legemiddelverk.

Det europeiske legemiddelbyrået EMA har gitt tommel opp til vaksinen igjen, men FHI ønsker å undersøke de norske tilfellene med bivirkninger før de konkluderer.

Håper på å bli frisk

Joanna er glad hun ble tatt hånd om av helsepersonell på Haukeland, men forteller hun er redd.

– Det hjelper å gå på blodfortynnende, men jeg er ikke i god form. Jeg går som en gammel dame. Jeg har lyst til å gå på fjellet og være med mennesker slik jeg pleide å gjøre, sier hun.

Joanna er nå 100 prosent sykemeldt, men ønsker seg tilbake til jobbene sine så raskt som mulig.

Joanna Hauken

VIL BLI FRISK: Joanna Hauken følges nå opp av Haukeland universitetssjukehus.

Foto: Julianne Bråten Mossing / NRK

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 23.09.2021
4 420
Smittede siste 7 dager
100
Innlagte
850
Døde
4 106 694
Vaksinerte