Om lag 200 millionar liter mjølk har blitt tappa på anlegget på Byrkjelo sidan starten i 1996. Når NRK besøkjer meieriet går dei siste kartongane med skumma mjølk gjennom tappemaskina.
– Det vert sjølvsagt spesielt, for vi har jo halde på i 20 år. Vi synest no det er kjekt å tappe mjølk. Vi kunne ha tenkt oss å fortsette med det, men no vart det ikkje slik, seier produksjonssjef John Krøke.
Det er gått to år sidan konsernstyret i TINE gjorde vedtaket om å legge ned mjølketappinga.
– Vi merkar at dei som jobbar på tapperiet er spente på kva framtida kjem med, seier Krøke.
SKAL STENGE KRANANE: Produksjonssjef John Krøke kunne tenkt seg å fortsette med tapping av mjølk. – Det er ikkje artig med slike omstillingar, for det skjer jo ganske ofte, men TINE må vere med å konkurrere, seier han.
Foto: Silje Guddal / nrkNedbemanning og omlegging
25 tilsette ved meieriet på Byrkjelo vert råka av nedlegginga, 15 årsverk forsvinn. Meierisjef Thorkild Heieren vedgår at det er ein vemodig dag.
– Det vert ei nedbemanning på 15 årsverk, men vi håpar å unngå oppseiingar, mellom anna ved bruk av tidleg avgang, seier meierisjef Thorkild Heieren.
Frå no av vil konsummjølka bli køyrd til butikkar i Sogn og Fjordane frå Bergen og Ålesund.
- LES OGSÅ: Etterlyser distriktsopprør mot TINE-kutt
– Vert det ikkje meir bilkøyring når mjølka skal bli frakta frå Bergen, og brunosten skal distribuerast frå Byrkjelo til heile landet?
– Sjølvsagt er transport ein del av biletet, men allereie i dag hentar vi mjølk frå Nordhordland til osteproduksjon og konsumproduksjon her i fylket. Når det gjeld ferdigprodukt vil det bli noko meir transport, seier Heieren.
TENKJER PÅ KOLLEGAENE: Tillitsvald Jeffrey Thomas har omtanke for kollegaene i Hardanger som opplever at meieriet vert lagt ned.
Foto: Silje Guddal / NRKBrunost til heile landet
Når tappemaskina vert slått av i dag, startar eit omfattande arbeid med å installere nye maskiner for produksjon av brunost, til 50 millionar kroner. Omlegginga i TINE omfattar fleire meieri.
I Ørsta skal meieriet ta over produksjonen av kremost, samstundes vert det bygt eit nytt, stort meieri i Bergen. Meieriet i Øystese i Hardanger vert lagt ned.
– Vi på Byrkjelo føler oss veldig heldige. Som tillitsvald tenkjer eg veldig mykje på kollegaene i Hardanger. Meieriet der vert lagt ned, og det er trist, seier tillitsvald Jeffrey Thomas i Norske Meierifolks Landsforening.
Stenging av kranane vert markert med eit allmøte.
– Vert det gravøl eller kake for å markere endringa?
– Ja, takk, begge deler. Sjølvsagt ein vemodig og trist dag, men samstundes skal vi doble brunostproduksjonen, og Byrkjelo vert eit satsingsanlegg. Vi ser framover, seier Thomas.