Oppsving for hvalfangst – søringan gjør comeback

Etter bunnåret 2019 har hvalfangsten tatt seg opp igjen. Nå blir det igjen tatt hval sør for Mørekysten.

Hvalfangst

FANGST: Et nytt, uerfarent mannskap fanget åtte hval på én uke på Vestlandet.

Foto: privat

– Du må være litt cowboy for å drive med dette, sier Olav Nilsen Husa.

Han er på vei inn til Bøvågen på Radøy etter én uke i Nordsjøen med hvalskuten «Olavson».

Det er den eneste skuten som fanger hval sør for Mørekysten.

Etter å ha ligget til kai i fire år, har hvalfangsten startet opp igjen på Vestlandet. Denne gangen med helt nytt, uerfarent mannskap.

På én uke har mannskapet fanget åtte hval. Det gir et par tusen kilo kjøtt.

– De har hatt bratt læringskurve, sier Husa.

Hvalfangst Fedje

IKKE FOR ALLE: Hvalfangst beskrives som en intens opplevelse. – Du må være litt cowboy for å drive med dette, sier Olav Nilsen Husa.

Foto: Privat

– Sug i markedet

Norge er ett av få land som driver med kommersiell hvalfangst, og startskuddet for årets sesong gikk 1. april.

Nylig ble det fanget totalt 46 hval på under to uker utenfor Vardø. Årets kvote er på 1278 hval.

Til sammen er det beregnet å være omtrent 100.000 vågehval i norske farvann.

Selv om det er mest hval å hente i Nord-Norge, har det tradisjonelt vært et fangstmiljø både på Fedje og i Øygarden.

Her kan vågehvalen «stoppe opp» om det er gode beiteforhold. Og det er tilfellet i år.

– Telefonen min har ikke stått stille. Det er et er sug i markedet, sier Husa.

2019 var et «bunnår» for norsk hvalfangst, men i 2020 pekte pilene opp igjen.

Hvalfangst

Hvalskuten «Olavsson» fanget åtte hval på én uke i Nordsjøen.

Hvalfangst

Den siste uken har en helt ny generasjon hvalfangere fått opplæring på båten. Mannskapet har fått fulltreff på åtte av åtte skudd. Fire av hvalene ble fanget på én dag.

hval

Norge er ett av få land som driver med kommersiell hvalfangst. Hvalfangst er kontroversielt, og det er forbudt å eksportere norsk hvalkjøtt til andre EU-land og det amerikanske markedet.

– God omsetning

Tore Haug er forskningssjef ved Havforskningsinstituttet.

– Fangsten som tas nå omsettes greit på det norske markedet. Det er et sunt sommerprodukt fullt av omega-3, som er populært på grillen, sier han.

Hvalfangst er kontroversielt, og det er forbudt å eksportere norsk hvalkjøtt til andre EU-land og til det amerikanske markedet.

– Folk tenker mer med hjertet enn med hjernen. Fangsten er bærekraftig og det er utviklet gode avlivningsmetoder, sier Haug.

Han legger til:

– Før startet fangsten i slutten av mai, og alle kom til land samtidig. Når båtene startet tidligere, får man fordelt fangsten utover, og markedet blir ikke overmettet.

– Et fantastisk eventyr

Familiebedriften Landkjenning har drevet med hvalfangst i flere generasjoner på Fedje, men de siste årene har ikke båten vært i drift.

Nå skal nye eiere igjen drive med hvalfangst i Nordhordland.

– Du må være et spesielt type menneske for å drive med hvalfangst. Men det var stemning for å overta båten og merkevaren, sier Husa.

I vår har mannskapet fått fulltreff på åtte av åtte skudd. Fire av hvalene ble fanget på én dag.

– Det er stor påkjenning å drive med, den mest intense opplevelsen du kan ha. Det er sleipt og glatt og båten er i bevegelse.

Margareth Hallan er blant dem som har vært med på tokt.

– Det har vært et fantastisk eventyr. Jeg har blitt skikkelig bitt av basillen, sier hun.

Hvalfangst

NY GENERASJON: En familiebedrift i Bøvågen på Radøy i Alver har satset på hvalfangst. – Jeg har blitt bitt av basillen, sier Margareth Hallan (t.h.) Her sammen med Øystein og Morten Hallan.

Foto: Privat